"Tarih için tarih verilse de olumlu"

PARİS (İHA) - Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 Aralık'taki Kopenhag Zirvesi'nde Türkiye'ye müzakere tarihi için tarih verilmesinin de olumlu bir gelişme olacağını söyledi.

AB'yi Türkiye'ye karşı çifte standartlı davranmakla suçlayan Erdoğan, "12 Aralık'ta müzakere tarihi verilmesi, yüzde itibariyle oran düşük de olsa son ana kadar ümidimizi yitirmiyoruz" dedi.

Erdoğan, Paris'ten Ankara'ya dönerken uçakta basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Avrupa Birliği (AB) turunu değerlendiren Erdoğan, ziyaret ettiği ülkeler arasında Türkiye'ye müzakere tarihi verilmesine olumlu yaklaşanlar olduğunu ancak bir grup ülkenin ise tarih için tarih verilmesinden yana tavır sergilediklerini söyledi.

Reklam
Reklam

"YAKIN MARKAJIN DEVAM ETMESİ GEREKİR" "Görünen o ki kararın netleşmesi 12 Aralık'ın son dakikasına kadar sürebilecek bir süreç" diyen Erdoğan, bu arada görüşmelerin, yakın markajın devam etmesi gerektiğine işaret etti. 12 Aralık'a kadar atılması gereken tüm adımları atacaklarının sözünü veren Erdoğan, "Kopenhag kriterlerine uygun olarak uyum ve uygulamadaki aksaklıkları süratle gidermek suretiyle 12 Aralık öncesi bunları bitirmiş olacağız. Arkadaşlarımız 8 Aralık'a kadar bu gayretin içinde olacaklar. Çalışmalar büyük ölçüde bitirildi. Sanırım bu hafta içinde Meclis'e verilecek" diye konuştu.

Müzakere tarihi konusunda ülkelerin tavırlarının netleşmediğini anlatan Erdoğan, "Görüşmelerden sonra netleşme olabilir. Yüzde itibariyle oran düşük de olsa son ana kadar ümidimizi yitirmiyoruz. Son çıkarılacak yasalar ve yapılacak düzenlemeleri bitirdiğimiz zaman 'hayır şunu yapmadınız' diyemeyecekler" şeklinde konuştu.
Erdoğan, reform paketinin zirveye kadar yetişeceğini ancak komisyonlarda gecikme olabileceğini de belirtti.
Bir gazetecinin, 'Kopenhag'da tarih için tarih verirlerse tavrınız ne olacak?' yönündeki sorusu üzerine, Erdoğan, "Tarih için tarih de olumludur. Ancak bizim arzumuz, müzakere için tarih verilmesidir. Tarih için tarih vermek olayı biraz geciktirebilir" değerlendirmesini yaptı.

Reklam
Reklam

"SCHRÖDER İLE YENİDEN BİR ARAYA GELEBİLİRİM" AK Parti Lideri Erdoğan, 'Schröder, Sezer'e tarih için tarih verileceğini söyledi. Siz Schröder ile yeniden bir araya gelmeyi düşünüyor musunuz?' yönündeki bir soruyu, "Schröder, görüşmemizde bize de tarih için tarih söyledi. Yeni bir şey değil. Biz bunu müzakere için tarihe dönüştürmeye çalışıyoruz. Bunun gayreti içindeyiz. Tabii Schröder ile yeniden görüşebiliriz" şeklinde cevapladı.
Erdoğan, Kopenhag'da müzakere için tarih alınmadığı takdirde Türkiye'nin kendisine yol haritası çizip çizmeyeceğinin sorulması üzerine ise "Şüphesiz ki bir değerlendirme yaptık. Aynı şekilde yola devam edilir. Bu, bizim için bitiş değil. Biz Kopenhag kriterlerini AB'ye alacaklar diye yapmıyoruz. İnsanımızın yaşam standartlarını artırmak için yapıyoruz. Alsalar da almasalar da insanımızın yaşam standardı için yapacağız. AB'ye alacaklar diye gayret içinde değiliz" dedi.
Erdoğan, Türkiye'nin çağdaş, modern ve özgürlükler ülkesi olabilmesi için çaba gösterdiklerini anlatarak, müzakere tarihi konusunda genel olarak 2003 yılının konuşulduğunu söyledi. Erdoğan, "Biz kendi çizgimizi çizmişiz. Bu çizgide aklın, bilginin egemen olduğu kendi tarih değerlerinden ve kültür köklerinden kopmadan çağın gelişme sürecini takip eden ve çağdaşlaşma yolunda adımları hızla atan ülke olmak istiyoruz" mesajını verdi.

Reklam
Reklam

BASINA SİTEM
'Koşullu bir tarih verilmesi' durumundaki tavırlarını da özetleyen Erdoğan, "Koşulları bilmeden bir şey söyleyemem. Lüksemburg Zirvesi'nde müzakere tarihi verilen ülkelerin bugünkü eksiklikleri 1 yıl sonraki İlerleme Raporu'nda onlarca eksiklikler olmasına rağmen, bu ülkeler şimdi üyelik durumuna ulaştı. Türkiye ise, Lüksemburg Zirvesi'nde tarih alan ülkelere göre çok daha hazırlıklıdır. Aslında burada bir çifte standart var. Bunların nedenleri üzerinde durmak istemiyorum, siz de hissediyorsunuz" diye konuştu.
Açıklamasında, basına sitem de eden Erdoğan, şunları söyledi;
"Burada üzüldüğüm şey şudur. Birlikte yolculuk yapıyoruz. Türkiye'nin ortak çıkarıdır. Ne Tayyip Erdoğan'ın kişisel menfaatidir ne de AK Parti'nin ortak menfaatidir. Türkiye, AB'ye üye olursa bunun neticesini hep birlikte kutlayacağız. Ama görüyorum ki 'Kopenhag'da istediğini alamadı' gibi haberler yazılıyor. Ben niçin oradayım? Ülkem için, sizler için uğraşıyorum. Bunlar doğru değil. Bu dönemi kapatmak lazım. Eleştiri yapmak için eleştiri yapılmaz. Halkın psikolojik motivasyonunu zedeler. Gördüğümüz, tespit ettiğiniz şeyleri aynen yazarsanız müteşekkir oluruz" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

KOPENHAG'A GİTME KONUSUNU 12 Aralık'taki Kopenhag Zirvesi'ne kendisini de katılıp katılmayacağının sorulması üzerine, Erdoğan, "Başbakan ile müzakere edip ona göre karar vereceğiz" dedi.
Erdoğan, bir soru üzerine, Türkiye'deki yoğun programı nedeniyle Avusturya'ya gidemeyeceğini açıkladı.
AB turunun ardından Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile görüşüp görüşmeyeceği yönündeki bir soruya da, Erdoğan, "Olabilir, niye olmasın?" cevabını verdi.
Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı ile yaptığı görüşmeye ilişkin de açıklamalarda bulundu.
Chirac'ın Türkiye'nin lehine olacak tüm gayreti göstereceğini söylediğini belirten Erdoğan, Chirac'ın Almanya Başbakanı Schröder ile 4 Aralık'ta bir araya geleceğini, bu tarihe kadar Fransa ile görüşmeleri sürdüreceklerini kaydetti.
Gazetecilerin, 'En rahat diyalogu hangi liderle kurdunuz?' sorusuna, Erdoğan, "Hiçbiriyle sıkıntım olmadı" şeklinde karşılık verdi.