Tarihçi Yavuz Bahadıroğlu, "kanuni'nin Sfeferlerden Hareme Ayıracak Vakti Yoktu"

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği 4. Kocaeli Kitap Fuarı'nda konferans veren tarihçi-yazar Yavuz Bahadıroğlu, son zamanlarda...

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği 4. Kocaeli Kitap Fuarı'nda konferans veren tarihçi-yazar Yavuz Bahadıroğlu, son zamanlarda televizyonlarda sıkça izlenen tarihi film ve dizilere göndermeler yaptı.

Filmle ilimin karıştırmamasını dile getiren Bahadıroğlu, "Tarihi dizileri gerçektir diye düşünüp izlersek kul hakkı yemiş oluruz" dedi. Tarihçi -Yazar Yavuz Bahadıroğlu filmlerin eğlenmek için yapıldığını, tarihin ise eğlenceyle alakası olmadığını dile getirerek, "Filmlerde tarihi kişiler yanlış tanıtılıp yansıtılıyor. Muhteşem Yüzyıl dizisinde haremden ayrılmıyormuş gibi gösterilen Kanuni'nin hükümdarlık süresince isyan ve seferlerden haremle uğraşacak vakti yoktu. Adeta cadı olarak adlandırılan Hürrem Sultan'ın hayır için birçok hastane, cami gibi yapı inşa ettirdi. Tarihi, filmlerle özdeşleştirmeyin. Tarihi doğru kaynaklardan öğrenin. Geçmişinizi doğru şekilde kavrayabilirseniz gelecekte emin adımlarla yürüyebilirseniz" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Yavuz Bahadıroğlu, "Tarihi dizileri yayınlayanlara kızamıyorum. Çünkü onlar para kazanmak için yapıyorlar. Ama bizler bu dizi ve filmleri gerçek diye izlersek kul hakkı yemiş oluruz. Bir gün ablamın evine gittim. Dizinin etkisine kapılmış, Hürrem Sultan'a beddua ettiğini duyunca onu hastalandığında hangi hastaneye gittiğini sordum. Ablam Haseki Hastanesi deyince ben de bu hastaneyi Hürrem Sultan'ın yaptığını söyleyince gerçekleri anladı. Bu gerçekleri tarihi dizilerde değil bilimde aramamız lazım" şeklinde konuştu.

İnsanıyla övünmeyen memleketin çökmeye mahkûm olduğunu dile getiren Bahadıroğlu, "Bizler ne zaman taşımızla toprağımızla değil insanlarımızla övünürsek ya da övünülecek insan yetiştirirsek o zaman Osmanlı torunlu oluruz. Bu kadar modern teknik varken yaptığımız mimarilerle o zamanın kısıtlı şartlarında yapılan mimariyi geçemiyoruz. Ben bunun nedeni olarak eskilerin harca besmele, yeni mimarlarınsa hile hurda katmasını gösteriyorum. Ne zaman harca tekrardan besmele katarsak o zaman Mimar Sinan'ınki kadar büyük ve haşmetli mimarilere sahip oluruz" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: