Tarihe Işık Tutan Belsesel "büyükaşık'lar"

Sinema Yönetmenliği Modülü'nde eğitim alan genç yönetmen Nagihan Çakar tarafından çekilen "Büyükaşık'lar Belgeseli"nin İstanbul Galası...

Sinema Yönetmenliği Modülü'nde eğitim alan genç yönetmen Nagihan Çakar tarafından çekilen "Büyükaşık'lar Belgeseli"nin İstanbul Galası İstanbul Kültür Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Türkiye Cumhuriyeti İstanbul Kültür Üniversitesi, Mustafa Kemal Üniversitesi ve Antakya Belediyesi'nin ortak projesi olan ve İstanbul Üniversitesi iletişim Tasarımı Bölümü-Sinema Yönetmenliği Modülü'nde eğitim alan genç yönetmen Nagihan Çakar tarafından çekilen "Büyüaşık'lar Belgeseli"nin galası TC İstanbul Kültür Üniversitesi'nde gerçekleştirildi. Belgeselin izletilmesinin ardından konuşma yapan TC İstanbul Kültür Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Dursun Koçer, "Bundan sonra devam edecek bu başarılar. İki tane üniversite, bir yerel yönetim ve bu eserin ortaya çıkmasında akademik anlamda destek veren hocalarımız ve tabi ki öğrencilerimiz. Bu ekip çalışması sonucunda ortaya çıktı. Hiçbir başarı artık bireysel olmuyor. Mutlaka ekip çalışmasıyla oluyor. Baktığımız zaman dünyada ses getiren çalışmalar çok sayıda kurumun, birimin ve insanın emeği ile gerçekleşiyor. O nedenle bence bu filmin başarısı da, tabi ki filmi yapan sevgili öğrencilerimizin başta Nagihan olmak üzere büyük emeği var. Ama eğer onlara hocaları destek vermeseydi, bu desteği Mustafa Kemal Üniversitesi'nden ve Antakya Belediyesi'nden de almasaydık biz de belki bu noktalara gelemezdik" dedi.

Reklam
Reklam

Projenin ortak mimarlarından Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder, "Üniversiteler gençlerinin bilgili, ülkelerini müreffeh kılan refah arttırıcı kurumlardır. Bunları yaparken gençlerini, toplum yararına, insanlık yararına bilgi, bilim, fikir, kültür üretmeye ve toplumla paylaşmaya, içinde bulundukları toplumları dönüştürerek, toplumun ekonomik ve sosyal yönden kalkınmışlığına ve kültürel zenginliğine hizmete etme amacını güderler. Üniversitelerin temel misyonu bilgi, bilim, fikir atmosferi oluşturmak ve gençleri bu atmosferde elde ettikleri bilimsel bilgiyi üniversitelerinden dışarıya doğru yayan birer ışık huzmesi olmalarını sağlamaktır" diye konuştu.

Belgeselin çıkış sürecini anlatan yönetmen Nagihan Çakar da, "Bitirme projesi düşünürken, ipek böcekçiliğinin Bursa'da yapıldığını biliyorduk. Araştırdık asıl, Hatay'da yapıldığını öğrendik. Hatay'da araştırma yaparken, bu alanda ilk ve son temsilci olarak Hasan amcayı bulduk. Hasan amca ve ailesi bize bütün kapılarını açarak bizim bu projeyi çekmemize yardımcı oldular. Yaklaşık bir yıl gibi bir süreçte tamamladık. Projemizin içinde canlı hayvanlar olduğu için, ipek böceklerinin hem gelişim evresi hem örme devresi. Yeşillenme devresi süresince sürekli Hatay'a gidip geldik. Hasan amcaya bu projeyi açtığımızda bize hiç itiraz etmeden evet dedi. Bize tüm sıcaklığıyla her şeyi anlattı" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Çalışmanın onun için ibadet olduğunu belirten, 5 kuşaktır ipek böcekçiliğini icra eden Hasan Büyükaşık, "1934 doğumluyum. Bu mesleğe 7 yaşında ilgi duydum. Ustalardan bir şeyler öğrenebilmek için bir ocaktan, bir ocağa giderdim" şeklinde konuştu.

Mesleğin asıl inceliklerini babasından öğrendiğini söylerken gözyaşlarını tutamayan Hasan Büyükaşık, "Babam işi öğretirken, şöyle yap, böyle yap derdi. İşe başladığım dönemlerde hayatımız çok güçtü. Ekmeği bulsam, katığı bulmazdım. Çok günler aç kalmıştım. Fakat Allah'a şükrediyorum. Çünkü bana bu aklı verdi, bu yola sevk etti. Bu meslekten dolayı hayatımı kurtardı" dedi. Konuşmaların ardından İstanbul Kültür Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Dursun Koçer, belgeselin yapımında yer alan emeği geçen ekibe plaket takdim etti.

Ulusal ve Uluslararası festivallerden 7'den fazla ödülle dönen Büyükaşıklar belgeseli dedesinin dedesinden miras kalan ipekçiliği oğluna öğreterek altıncı nesle taşıyan 78 yaşındaki Hasan Büyükaşık'ın kaybolmaya yüz tutan ipek böcekçiliğini yaşatmak için verdiği mücadeleyi anlatıyor.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: