Tarihi adımda MİT rolü

Devlet zirvesinin ‘Kürt açılımı' adımının ardında MİT Müsteşarı Emre Taner'in Gül'e sunduğu 50 sayfalık raporun yattığı öne sürüldü

Başbakan'a da verilen raporda, 'çözüm için cesaretle adım atılmalı' görüşü savunuluyor ve öneriler sıralanıyor... YAŞ haddini doldurmasına karşın görevi görevi 6 ay uzatılan MİT Müsteşarı Emre Taner'in son haftalarda sıkça konuşulan "Kürt açılımı"yla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e 40-50 sayfalık bir rapor sunduğu konuşuluyor. Gül'ün "Çözüme çok yakınız" şeklinde açıklamalarının altında bu raporda belirtilen tahlillerin ve "çözüm fırsatları"nın yattığı belirtiliyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Suriye seyahati öncesinde bu rapordan önemli katkılar sağladığı ve Esad ile yaptığı görüşmede de bu raporun içeriğindeki bilgilerden yararlandığı belirtildi.

Reklam
Reklam

5 saatlik sunum yaptı

Kürt konusunda uzman olan Emre Taner, MİT Müsteşarı olduktan sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlık ettiği Bakanlar Kurulu toplantısına davet edilmişti. Taner, 8 Ağustos 2005'de hükümete yaklaşık 5 saatlik bir sunum yaparak Kürt sorunu ile ilgili önemli bilgiler vermişti. Aynı toplantıda Güneydoğu kökenli bakanlarla Emer Taner arasında hayli sert tartışmalar yaşadığı iddia edilmişti.

Kürtler'le konuşmuştu

1980'li yıllarda Molla Mustafa Barzani ile direk görüşebilen Taner, müsteşar yardımcısıyken Abdullah Öcalan ile de görüşmüştü. Müsteşar olduktan sonra Irak'ta IKDP (Irak Kürdistan Demokratik Partisi) lideri Mesut Barzani ile bir görüşme yapmıştı. 20 Ekim 2005'de yaptığı bu görüşmede hem Kürt devleti projesini Ankara'nın "rahatsız edici" bulduğunu, hem de terör örgütü PKK/Kongra-Gel'in Barzani yönetimindeki bölgede varlığını sürdürmesine desteğin kesilmesi gerektiğini ilettiği yolunda haberler çıkmıştı.

Nihai rapor

Gerek bu kritik teması gerekse yaptığı diğer çalışmalar çerçevesinde son bir rapor hazırlayan Taner'in bu raporunun MGK'da da ele alındığı belirtiliyor. Emre Taner'in raporunda dağa çıkmış ve terör örgütüne katılmışlar içinde hiç şuç işlememişlerin ıslah edilmesi (hiç ceza verilmeden topluma kazandırmak), kapsamlı bir pişmanlık yasası, Kürtlerin yoğun biçimde yaşadığı bölgelerde ekonomik ve eğitimsel anlamda kalkınma için önemli projeler bulunduğu kaydediliyor.

Reklam
Reklam

Görev süresi 6 ay uzatıldı

MİT Müsteşarlığı görevinde 4. yılını dolduran Taner'in görevine devamı için 6 aylık uzatma kararı alındı. Yaş haddi gerekçesiyle Taner'in emekliye ayrılacağı konuşulurken, kulislerde Taner'den sonra MİT'in başına atanacak çeşitli isimler de ortaya atıldı ve TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ve Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala'nın MİT Müsteşarı olacağı iddia edildi. 15 Haziran 2005'den bu yana Müsteşar olarak görev yapan Taner'in görev süresinın uzatılmasına "görülen lüzum üzerine" gerekçesiyle karar verildi. MİT Kanunu'na göre Müsteşarlık görevindekiler 68 yaşına kadar çalışabiliyor. Yaş haddi 68 olmasına rağmen Müsteşarlık istisnai görev olduğu için, hükümet isterse bu süreyi uzatabiliyor.

Diyarbakırlı Taner 42 yıldır MİT'te

1942 yılında Diyarbakır'da doğdu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu. 1967 yılında Millî İstihbarat Teşkilâtı'na girdi, çeşitli kademelerde önemli görevlerde bulundu. Bursa Bölge Daire Başkanlığı görevi sonrası 1984-1986 döneminde İstanbul Bölge Daire Başkanlığı yaptı. 1987 yılında İstihbarat Başkanlığı, 1992 yılında Müsteşar Yardımcılığı görevlerinde bulundu, 1994'te yurt dışı göreve atandı. 7 Nisan 1999 tarihinden itibaren Müsteşar Operasyon Yardımcılığı görevini yürüttü. Taner, 15 Haziran 2005'te MİT Müsteşarı oldu.

Reklam
Reklam