Tarihi Ala Cami Ramazana Hazır

OSMANİYE (AA) - Kadirli ilçesinde Romalılar döneminde manastır olarak inşa edilen Ala Cami'de Ramazanda hatimle teravih kılınacak.

Kadirli ilçesinde Romalılar döneminde manastır olarak inşa edilen Ala Cami'de Ramazanda hatimle teravih kılınacak. Kadirli Müftüsü Orhan Öncü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçenin sembolü haline gelen, Roma, Bizans ve Türk medeniyetlerini bir arada yaşatan Ala Cami'de Ramazan hazırlıklarının tamamlandığını söyledi. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restorasyon çalışmaları devam eden Ala Cami'nin 3 yıl önce Diyanet İşleri Başkanlığı kanalıyla kendilerine devredildiğini belirten Öncü, "Üç medeniyetin bir arada yaşatıldığı Ala Cami, 3 yıl önce müftülüğümüze devredildi. Cami, 1924'de kapatılmış ve sonra ibadete yeniden açılmış. Vakit namazlarının eda edildiği camimiz bu yıl Ramazanda Kadirli halkına hizmet verecek. Restorasyon çalışmala bittikten sonra çevre düzenlemesi yapılacak" dedi. Ala Cami din görevlisi Metin Topaloğlu ise cemaatin ilgi gösterdiği camide Ramazan hatimle teravih kılınacağını kaydetti. Romalılar döneminde manastır olarak inşa edilen yapıya 5. yüzyılda Doğu Romalılar tarafından kilise ilave edildi. Bölgede, 1133 yılında meydana gelen büyük depremde hasara uğrayan yapı, 1147'den sonra Haçlılar tarafından yumuşak taşlarla onarıldı. Dulkadiroğlu Alaüddevle Bozkurt Bey'in, Sarı Kaplan namıyla anılan oğlu Kasım Bey, 1488'de kiliseyi camiye çevirerek "Alaüddevle Mescidi" adını verdi. Cami, 1691'de tahrip edilen cami, 1865'de Binbaşı Hüsnü Bey tarafından restore ettirilildi ve medrese olarak hizmet verdi. Ala Cami adını alan yapı, 1868'de bir yıl süreyle askeri levazım ambarı, 1873-1875 arasında aşar zahire ambarı olarak kullanıldı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: