Tarihi beştaş yerine aydınlatma direği

BURSA (İHA) - Bursa'nın İznik İlçesi'nde, şehir merkezine dikilmesi düşünülen 12 metre yüksekliğinde prizma şeklindeki tarihi Beştaş'ın maketi yerine, 27 metre yüksekliğinde ve üzerinde 8 projektör bulunan bir aydınlatma direği dikildi.

İznik Belediyesi tarafından önceki aylarda minyatür maketi hazırlanan ve halka teşhir edilen Beştaş'ın üzerine, Roma, Selçuklu ve Osmanlı dönemini anlatan çiniler yapılması planlanıyordu. Son anda bu projeden vazgeçilerek ilçe meydanını aydınlatma direği dikildi. Üzerinde biner watlık 8 projektör olan 27 metrelik aydınlatma direği belediyeye 11 bin YTL'ye mal oldu.

Reklam
Reklam

Dünyada yalnızca İznik'te ayakta kalan 12 metre yüksekliğindeki tarihi dikili Beştaş, İznik'in 5 kilometre kuzeyinde bağ ve bahçeler arasında bulunuyor. Elbeyli Kasabası sınırları içerisinde eski Roma yolu üzerinde bulunan abidenin, M.S. I. yüzyılda C. Casius Philiscus isimli varlıklı bir Bithynialı için yapıldığı, üzerindeki Helence kitabeden anlaşılıyor. Beştaş, dikdörtgen prizma bir kaide üzerinde, 5 adet üçgen prizma mermer bloğun üst üste konulmasından oluşuyor.