Tarihi Bina Fotoğraf Ve Resim Müzesi Olacak

ZAFER SEL - Trabzon'da Kanuni Sultan Süleyman'ın doğduğu mahalle olan Ortahisar'da restore edilen 200 yıllık bina, fotoğraf ve müze evi olarak kullanılacak.

ZAFER SEL - Trabzon'da Kanuni Sultan Süleyman'ın doğduğu mahalle olan Ortahisar'da restore edilen 200 yıllık bina, fotoğraf ve müze evi olarak kullanılacak. Binayı restore ettiren fotoğraf sanatçısı Atilla Alp Bölükbaşı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi Ortahisar Mahallesi'nde 1800'lü yılların ortasında yapılan binanın yıkık, perişan ve kullanılamaz halde olduğunu belirterek, "Bu binayı restore etmek için yaklaşık 5 ay gece gündüz çalıştık" dedi. Binanın duvarlarının yıkılmış, bazı pencerelerinin ise beton ile kapatılmış olduğunu anlatan Bölükbaşı, "Binada restorasyon çalışması gerçekleştirdik. Kanuni Sultan Süleyman'ın doğduğu mahallede böyle bir binayı restore ettiğimiz için çok mutluyum. Bu bina Trabzon'un kültür ve tarih turizmine de hizmet edecek. Bina, Ortahisar'ı ziyaret edecek yerli ve yabancı turistlere farklı bir güzellik sunucak. Bunun için de çalışmalarımız aralıksız sürüyor" diye konuştu. Ellerinde Trabzon'a ait çok sayıda tarihi fotoğraf ve belge olduğunu ifade eden Bölükbaşı, şunları söyledi: "İki katlı ve 4 odası bulunan binada tarihi fotoğrafların yer alacağı bir bölüm oluşturulacak. Ayrıca Trabzon'un kültürel varlıkları da bu bölümde sergilenecek. Bir çok ressamın resimleri de bina içerisinde yer alacak. Trabzon'u tüm yönleriyle anlatan fotoğraflar ve resimlerin sergileneceği binayı müze eve dönüştüreceğiz. Bunun için fotoğraflar üzerinde çalışmalar tamamlandı. Çok kısa sürede bunlar sergilenmeye başlanacak." Bölükbaşı, binada televizyon ya da dijital ürünlerin bulunmayacağını kaydederek, pikaptan eski 45'lik plakların dinleneceğini vurguladı. Ortahisar Mahallesi'ndeki eski Türk evlerini ön plana çıkartan en önemli unsurlar arasında geleneksel mimari tarzındaki fonksiyonellik ve estetitiğin yer aldığını da belirten Bölükbaşı, "Bu evler bir yandan kentsel konumlarıyla diğer yandan mimarileriyle dikkate değerdir. Eski Türk evleri yüzlerce yıllık süreçte oluşan Türk kent kültürünün günümüzde yaşamaya devam eden en önemli yapı taşlarıdır. Bu nedenle biz de binaya Osmanlı tarihinde çok önemli yere sahip olan Hafsa Sultan adını verdik" diye konuştu. Ortahisar Mahallesi'nde, Kanuni Evi ile onlarca tarihi Türk evi bulunuyor.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: