Tarihi Birgi Beldesinde Tarihi Ayaklanma

İzmir Ödemiş ilçesinin tarihi beldelerinden Birgi, ilçe olmak için gerekli girişimleri başlattı. Belde, ilçe olmak...

İzmir Ödemiş ilçesinin tarihi beldelerinden Birgi, ilçe olmak için gerekli girişimleri başlattı. Belde, ilçe olmak için çeşitli yerlere asılan pankartlarla sesini duyurmaya çalışıyor.

Ege genelinde 19 belediyenin kapanması ile ilgili kapanacak belediyeler arasında adı geçen Birgi’de, belediye meclis üyeleri ilçe olmak için, Ödemiş Kaymakamlığı ve İçişleri Bakanlığı’na gerekli girişimler için düğmeye bastılar.

Belediye meclisinde alınan karar yazısında,“Günümüzde Belde konumunda bulunan beldemiz, koruma amaçlı imar plan sınırları içersinde 171 adet tescilli eseri bir arada barındıran ve aynı zamanda ise, yaşayan kent olan Birgi’nin, gelecek nesillere bozulmadan bırakılabilmesi için çok yoğun bir restorasyon desteğine uzun vadeli olarak ihtiyaç bulunmaktadır. Kültür ve turizm bakanlığınca yapılan yasal düzenlemeler, ile birlikte restorasyon ve sağlıklaştırma çalışmaları ile bugün kendini gösterebilecek, konuma ancak gidebilmiştir. Ayrıca meclis kararında alınan kararların içinde olan İlçe olma atağında ise Unesco Dünya Miras geçici listesine girmeyi başarmış belde olma özellliğinin de konumu yer alıyor” diye ifade edildi.

Reklam
Reklam

CHP Birgi belde başkanı Özcan Ekmekçioğlu, "Bilindiği üzere eski yıllarda rahmetli Başbakan Bülent Ecevit, köy olan yerleri kent yapmıştı. Ama şu anda maalesef Türkiye ve Dünya genelinde tarihi değerleriyle tanınan ve birçok yeniliklerin yaşandığı bu belde köy konumuna getirilmeye çalışılmaktadır” dedi. Birgi belediye başkanı M. Cumhur Şener’in yurt dışı gezisinden gelmesi ile birlikte ilçe olma yolunda elimizden ne geliyorsa onu yapacaklarını aktaran Ekmekçioğlu, "Bu konuda imza kampanyası ve Birgi beldesi halkımız ile bir bütün halinde hakkımızı sonuna kadar arıyacağız" diye konuştu.

Belediyelerin kapanması ile ilgili olarak eski Birgi belediye başkanı Mehmet Yerdelen ise,“Konuyla ilgili olarak elbette hükümetin kendine göre önemli bir görüşü vardır. Bu konuda kendilerine saygı duymak gerekir. Hükümetin tasarruf tedbirleri çerçevesinde bunu yaptığını tahmin ediyorum. Yine de hükümet bu kararı aldıysa karara saygı duyulması gerekir“ şeklinde konuştu. Öte yandan tarihi Birgi beldesinde çeşitli yerlere asılan pankartlar dikkat çekiyor.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: