Tarihi Bizans Kilisesinin Mozaikleri Kültür Turizmine Kazandırılacak

Gaziantep’in Nizip ilçesinde yer alan tarihi Bizans kilisesinde yer alan mozaikler, kazı çalışmalarının ardından korunup...

Gaziantep’in Nizip ilçesinde yer alan tarihi Bizans kilisesinde yer alan mozaikler, kazı çalışmalarının ardından korunup kültür turizmine kazandırılacak.

Menderes Mahallesi’nde bulunan ve Doğu Roma İmparatoru II. Theodosios zamanında yapılan kilisede 2009 yılının Ekim ayı ile 2010 yılının Temmuz ayı arasında kazı çalışması yapıldı. İl Özel İdaresi tarafından sağlanan bütçe ile kilisede 18 Eylül’den itibaren kazı çalışmaları tekrar başladı. Yarım kalan çalışma tamamlandıktan sonra Gaziantep Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun kararı gereği, mozaikler yerinden sökülecek. Restorasyon uygulamalarından sonra da Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın uygun gördüğü bir alanda sergilenecek.

Reklam
Reklam

Kilisenin, bölgenin en büyük kilisesi olma özelliğini taşıdığını belirten İl Kültür Turizm Müdür Vekili Mehmet Aykanat, “Kilise tabanında betimlenmiş olan mozaiklerdeki ince işçilik, bölgeye has mozaik sanatının devam ettiğinin de önemli bir göstergesidir. Kazı çalışmaları tamamlandıktan sonra mozaiklerin kaldırılması çalışmasına başlanacaktır. Her evrenin profesyonel bir ekiple belgeleme işlemlerinin yapıldığı göz önüne alındığında, tüm mozaikler kaldırılsa bile, belgeleme işlemleri yapıldığı için kilisenin herhangi bir alanda yeniden kurulması mümkündür. Böylece her türlü tahribata hali hazırda açık olan Menderes Mahallesi Erken Bizans Kilisesi mozaikleri korunarak, kültür turizmine ve yarınlara kazandırılacaktır.” ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: