Yangın, itfaiye ekiplerinin uzun süren çabalarının ardından kontrol altına alınarak söndürülürken, tarihi yapıda büyük hasar meydana geldi.
Kaptan-ı Derya Kılıç Ali'nin 1580 yılında Mimar Sinan'a yaptırdığı Kılıç Ali Paşa Camii'nin çatısındaki restorasyon çalışması sırasında yangın çıktı. Yangın, kısa sürede caminin iç bölümünü sardı. Olay yerine çok sayıda itfaiye ekibi sevk edilirken, tarihi camiden yükselen yoğun duman çevrede paniğe neden oldu.
Yangına kısa sürede müdahale eden itfaiye ekipleri, alevleri kontrol altına alabilmek için yoğun çaba harcadı. İtfaiye ekiplerinden bazıları, arka bölümden içeriye giriş yapabilmek için uzun süre uğraştı. Ellerindeki baltalarla çitleri kırarak içeriye girmeye çalışan itfaiyeciler, başarılı olamayınca merdiven aracı yardımıyla müdahale çalışması yaptı. Yangın, uzun süren çabalar sonucunda kontrol altına alınarak söndürülürken, tarihi camide büyük hasar meydana geldi.
[**
**](http://aktuel.mynet.com/galeri/haber/tarihi-cami-alev-alev-yaniyor-tarihi-cami-alev-alev-/7331/188334/sayfa/1/)
**Kılıç Ali Paşa Camii**
Kılıç Ali Paşa tarafından, Mimar Sinan’a, 1581 yılında, Tophane Meydanı’nda inşa ettirilen Kılıç Ali Paşa Külliyesi; cami, türbe, sebil, medrese ve hamamdan meydana gelmektedir.
Külliye’nin ana öğesi olan cami, bir avlu çerçevesinin ortasında bulunur. Avlu çerçevesi 1956 yılında gerçekleştirilen yol çalışmalarında özgün biçimini yitirmiş ve avlu duvarı geri çekilmiştir. Caminin son cemaat yeri beş kubbe ile örtülü olup; ayrıca, üç yönden son cemaat yerini saran kurşun kaplamalı sundurma ile bu kısmın tavan örtüsü meydana getirilmiştir. Dikdörtgen plana sahip cami ana mekânının 12.70 m çapındaki kubbe örtüsü, pencereli bir kasnağa oturtulmuş ve kubbe ağırlığı pandantifler aracılığı ile dört payeye bindirilmiştir. Ayasofya mimari estetiğinin gelişmiş bir örneği olduğu düşünülen cami, 16 yüzyılın işçiliği olan İznik çinileri ile bezenmiştir. Cami, 24’ü kubbe kasnağında olmak üzere toplam 147 pencere ile aydınlatılmaktadır. Ayrıca, 1948 yılında Deniz Müzesi’ne kaldırılan 16 yy. ait tarihi deniz feneri de caminin aydınlatılmasında kullanılmıştır. Tek şerefeli cami minaresi ise 19 yy.da gerçekleştirilen onarımda yenilenmiş ve minarede barok süslemeler kullanılmıştır.
Kılıç Ali Paşa Camii’nin denize bakan cephesinde bulunan ve sekizgen plan üzerine kesme taştan inşa edilen külliye türbesi, Kılıç Ali Paşa’ya aittir. Deniz tarafında bulunan bir diğer yapı; 18 hücreden meydana gelen, kare planlı külliye medresesidir. Külliye hamam ise caminin sağ tarafındaki kubbeli yapıdır. Avlu duvarının üzerindeki sebillerinde külliyeye dâhil olduğu düşünülmektedir. (İBB)