DİYARBAKIR (İHA) - Mülkiyeti özel şahıslara ait olan tarihi dokuların onarım ve restorasyonunun Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından karşılanacağı belirtildi.
Diyarbakır Kültür ve Turizm Müdiresi Songül Göksu, mimari yapılar içerisinde büyük öneme sahip olan yaklaşık 150 Diyarbakır evinin tahrip olmasına rağmen, mülkiyet sahiplerinin ya bu yapıları nasıl onaracağını bilmediğini ya da onaracak para bulamadığını söyledi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ayırdığı bütçeyle bu yapıların artık onarılabileceğini ifade eden Göksu, "Herkes elinde bulunan tescilli evin kurul kararını çıkarsın ve bakanlıktan hibe şeklinde para yardımını istesin. Bakanlık bu parayı ödeyecek. Eğer bu evlerin projesini çıkarmamışsanız, proje için bakanlıktan para isteyebilirsiniz. Eğer mülkiyet çok hissedarlı ise hissedarlardan sadece birinin başvuru yapması yeterlidir. Tüm bu evler onarıldığında, muazzam bir şey ortaya çıkacak" dedi.
Göksu, tarihi dokuları korumak ve aslına uygun restore etmek için teknik proje çizimi şartının getirildiğini belirterek çizilecek projelerin de roleve ve restorasyona yönelik olması ve projelerin Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'ndan onaylanmış olması gerektiğini kaydetti. Maddi külfeti yüksek olan onarım ve restorasyon projeleri için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvuru yapıldığı takdirde, 50 milyar liraya kadar olan proje ya da onarım bedelinin karşılanabileceğini dile getiren Göksu, bu durumda olan kişilerin projelerini bir an önce bakanlığa sunmasını istedi.