Tarihi Germiyan Konağı Restore Edildi

Kütahya'da, tarihi evleriyle ünlü Germiyan Sokak'ta bulunan Germiyan Konağı restore edildi.

Kütahya'da, tarihi evleriyle ünlü Germiyan Sokak'ta bulunan Germiyan Konağı restore edildi.

İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği'nden yapılan yazılı açıklamada, 1987 yılında korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edilen konağın, İl Özel İdaresi tarafından 2002'de 30 bin lira bedelle kamulaştırıldığı ve aynı yıl restorasyonunun yapıldığı bildirildi.

Yaklaşık 4 yıl önce parseller birleştirilirken konak arazisinin bir bölümünün yola terk edildiği, 2009-2010'da 52 bin 253 lira harcanarak bahçe düzenleme ve aydınlatma işinin gerçekleştirildiği duyurulan açıklamada, şöyle denildi:

Reklam
Reklam

"Ağır kış koşulları yüzünden bozulan çatı ve oluklar ile zamanla çatlayan dış sıva ve deforme olan ahşap pencere ve kapılardan dolayı ısınma sorunlarının bulunması ve dayanıklılık bakımından şüphelere sebebiyet vermesi üzerine bu kış mevsimi öncesi konak genel bakım ve onarıma alınmıştır. Çalışma, Ön İzin Belgesi ve İş Uygunluk Belgesi veren Kütahya Belediyesi uzmanlarının bilgisi dahilinde İzmir Rölöve Anıtlar Müdürlüğü teknik elemanlarının katkısıyla onarımı yapılmıştır. İl Özel İdaresi bütçesinden ayrılan 84 bin 665 lira ödenekle yapılan bakım ve onarımla ahşap pencere, kapı kanadı, eli böğründe, saçak alın tahtası, yatay ve düşey duvar bandı silmesi, tavan ve duvarda bağdadi, akrilik esaslı renkli cila, sıva raspası ve horasan harcı ile düz sıva, çinko düşey yağmur borusu ve yağmur oluğu, cam yünü ile ısı yalıtımı, seramik duvar karosu yenilenmiştir. Silikon esaslı dış cephe boyası yapımı ise hava şartlarının uygun olacağı bir vakte ertelenmiştir.

Germiyan Konağı; son dönem Osmanlı geleneksel konut mimarisinin örneklerindendir. Yapım tarihi hakkında herhangi bir tarihi kaynak ve belge bulunmamıştır. Ancak cephe düzenlemesi, kullanılan malzeme ve duvar teknikleri bakımından aynı cadde üzerindeki diğer tescilli konaklar ile büyük benzerlik göstermesi bakımından 19'uncu yüzyıl sonu veya 20'nci yüzyıl başlarında yapıldığı tahmin edilmektedir. Üç katlı yapıda iki farklı duvar tekniği kullanılmıştır. Su basman seviyesine kadar kaba yonu taş, sonrasında ahşap arası kerpiç malzemeyle, iç sofalı, eyvanlı plan tipinde inşa edilmiştir. Dış cephe süslemesi ahşap kapılarda yoğunlaşmaktadır. Baklava dilimli kabartmalı ahşap motifler ve dövme çivilerle oluşturulmuş madeni süslemeler ilgi çekicidir. Ağırlıklı olarak bitişik nizam yapılaşmanın olduğu bir sokak içinde bulunmaktadır. Yapının esas girişi sokaktandır. Arka cephe, büyük bir kapı ile açılan bahçeye bakmaktadır. Yapının orijinal halinde birbiri ile bağlantılı iki birimden oluştuğu tespit edilmiştir."

Reklam
Reklam

Açıklamada, konağın 2003'te İl Özel İdaresi'nce kiraya verildiği, o tarihten bu yana yöresel el işi elbiselerin sunulduğu bir mekan ve yöresel yemek kültürünün devam ettirildiği restoran olarak işlev gördüğü ifade edildi.

Muhabir: Hadi Şengül

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: