Tarihi hamam kafeye dönüştürüldü

BARTIN (İHA) - Bartın'ın Amasra İlçesi'nde, 17. yüzyılın başlarında Osmanlı mimarisi tarzında inşa edilen hamam, restore edilerek kafe haline getirildi. Hamamın göbek taşında ise şimdi kahve içiliyor.

Türk-Osmanlı mimarisinin ender yapıtlarından olan Amasra'daki hamam, 17. yüzyılın başlarında inşa edildi. Türk hamam kültürünü şekillendiren bir anıt haline gelen Osmanlı hamamı ve 1890 yılında Sağırosman ailesi tarafından Türk hamamları mimarisine göre yenilendi. Hamamda 1 kubbe, ara halveti (sıcak yer), soğukluk göbektaşı ve kurnalar (mermerden su teknesi) bulunuyor. 2002 yılında restore edilen ve motiflerle dizayn edilerek kafeye dönüştürülen hamamda, şimdi değişik bir ortam bulunuyor. 2002 yılında hamamı restore etmeye başlayan Recep ve Aysel Uysal çiftti, Osmanlı kültürünü Türk kültürüyle buluşturduklarını belirtti. Hamam olarak kullanılan bir yerin şimdi kafe olarak kullanılmasının özellikle yabancı turistlerin ilgisini çektiğini belirten Recep Uysal, "Amacımız burada tarihi dokuyu bozmadan geleneklerimizi gün ışığına çıkartmaktı. Bunu başardığımıza inanıyoruz ve insanlar hiç haberleri olmadan kafeye girdiklerinde Osmanlı hamamı ile karşılaşıyorlar. Onların geçmişi izleyen bakışları bizleri memnun ediyor. Osmanlı kültürünün izlerini silmek yerine o kültürü Türk kültürü ile birleştirmeyi daha uygun gördük ve tam anlamıyla da bu işi başardık" dedi.

Reklam
Reklam

Aysel Uysal ise, kafede Türk ve Osmanlı mutfağına hitap eden yemeklerin de yapıldığını ve gelenlere ikram edildiğini belirtti. Osmanlı zamanından kalan tirit yemeğinin yerli ve yabancı turistler tarafından da beğenildiğini belirten Uysal, "Yöresel ev yemekleri ve zengin Osmanlı mutfağını uyguluyoruz. Gözleme, mantı, midye tava ve lokma tatlısı ile Osmanlı kültürünün değişmezlerinden olan tirit en beğenilen çeşitler olarak öne çıkıyor" diye konuştu.

Hamam kafe olarak restore edilen Osmanlı hamamı, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline gelirken, kış sezonunda da nargile sevenler için vazgeçilmez mekanlardan oldu.