Tarihi Kentler Birliği 2. Kez Sivas’ta Toplandı

Sivas’ta en son 2004'te toplanan Tarihi Kentler Birliği üyeleri, 2. kez Sivas’ta ağırlandı. Vali ve...

Sivas’ta en son 2004'te toplanan Tarihi Kentler Birliği üyeleri, 2. kez Sivas’ta ağırlandı. Vali ve Belediye Başkanlarının bulunduğu 200'e yakın TKB üyesi 'Sivas Buluşması' adlı sempozyumda bir araya geldi.

Cumhuriyet Üniversitesi Kültür Merkezi’nde düzenlenen sempozyumda konuşan Vali Zübeyir Kemelek, 10 yıllık bir geçmişi olan Tarihi Kentler Birliği’nin ne denli örnek olduğunun görüldüğünü belirtti. Kemelek, “Bundan sonra halk ve yöneticiler, şehrin doğal zenginliklerini yaşatma konusunda daha bilinçli olacaklardır. Sivas’ta da çok önemli restorasyon çalışmaları var. 4 Eylül Kongre Merkezi ve Divriği Ulu Cami bunların başında geliyor.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

“TARİHİ ESERLER İÇİN EK KAYNAK OLUŞTURULDU”

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Gür ise merkezi hükümetle yerel yönetimlerin özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliğinin önem taşıdığına vurgu yaptı. Gür, şunları söyledi: “Bu anlamda Tarihi Kentler Birliği gibi bir yapının kurulması çok büyük bir adım oldu. 2004 yılında çıkardığımız kanunla emlak vergilerinde yüzde 11 gibi ek katkı payı getirerek kültür varlıklarının değerlendirilmesinde ek bir kaynak oluşturuldu. Kaynağın yüzde 50’si belediyeler ve diğer kurum ve kuruluşlar tarafından kullanılmış durumda.”

Konuşmaların ardından Tarihi Kentler Birliği Başkanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey’in başkanlığında yapılan sempozyuma geçildi.

KÜLTÜR ENVANTERİNE ÖNEMLİ ARŞİVLER KAZANDIRILDI

Kültür ve Turizm İl Müdürü Kadir Pürlü, kurumu adına 2004’ten beri Sivas kültüründe yapılan çalışmalarla ilgili sunum gerçekleştirdi. Pürlü, kültür envanterine Türküler, halk oyunları, aşıkları gibi önemli değerin kazandırıldığını ve çok sayıda kitap çıkarıldığını söyledi. Kadir Pürlü, Kongre Müzesi’nin ilk planlarının arşivlerden bulunduğunu ve restorasyon için önemli bir ışık tuttuğunu dile getirdi.

Reklam
Reklam

Belediye Başkanı Doğan Ürgüp de sunumunda belediye olarak yaptığı çalışmalarla ilgili katılımcıları bilgilendirdi. Ürgüp, kale projesi, konak restorasyonları, tarihi eserlerin etraflarının açılması, türbe onarımları, sıcak ve soğuk Çermik’te yapılan yenilikler ile diğer çalışmalarla ilgili detaylı bilgiler verdi.

“SİVAS’IN GELECEĞİ İYİ OLACAK”

Tarihi Kentler Birliği Genel Sekreteri Sezer Cihan, 398 üyesi bulunan birliğin çalışmaları ile ilgili bilgi verdi. Sempozyumun genel değerlendirme bölümünde konuşan ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Metin Sözen de bu yıl Türkiye’de ilk defa kültür öncelikli bölge haritasından Türkiye’nin haritasına geçildiğini söyledi.

Sivas’ta tarihi eserlerin yaşatılması için çeşitli kurumların işbirliğine ihtiyacı olduğuna işaret eden Sözen, şöyle devam etti: “En büyük şey yöneticilerin sürekliliğidir. Valilerin, belediye başkanlarının, Ankara’daki bürokratların her yerde ve her kesimde bir sürekliğe gerek var. Sivas’a hizmet eden herkes ile iletişim sağlanmalıdır. Sivas her zaman yanımızda durursa Sivas’ın geleceğinin fevkalade güzel olacağını söyleyebilirim.”

Reklam
Reklam

Programa Suriyeli sığınmacılardan sorumlu Bölge Valisi Veysel Dalmaz, Amasya Valisi Celil Öz, Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir ile ilçe belediye başkanları katıldı. Tarihi Kentler Birliği üyeleri, öğleden sonra ise şehir gezisi yaptı. Üyeler, Selçuklu kenti Sivas’ta bulunan eserleri hayranlıkla izledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz