Tarihi Kentler Birliği Bursa Buluşması

Tarihi Kentler Birliği (TKB) Başkanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Bursa'nın ülke açısından çok önemli bir yer olduğunu

Tarihi Kentler Birliği (TKB) Başkanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Bursa'nın ülke açısından çok önemli bir yer olduğunu belirterek, "Bursa tarihi kimliğini modernliği ile birleştirebilen, dünyadaki ender şehirlerden bir tanesi" dedi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin yazılı açıklamasına göre, Güzelbey, Tarihi Kentler Birliği'nin, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) ile düzenlediği ve kırsal yaşamdaki tarihi kültürel mirasın tüm yönleriyle ortaya konulacağı sempozyumun açılış toplantısında yaptığı konuşmada, kurum olarak bu yıl kültür ağırlıklı programlara öncelik verdiklerini söyledi.

Reklam
Reklam

TKB Bursa buluşmaları kapsamında köylerin mimari miraslarını inceleyeceklerini ifade eden Güzelbey, şöyle konuştu:

"TKB olarak sorumluluğumuzun büyük olduğu inancındayım. Bursa, ülkemiz açısından çok önemli bir yer. Tarihi kimliğini modernliği ile birleştirebilen, dünyadaki ender şehirlerden bir tanesi. Bu güzel şehirde, kırsal yaşamı baz alarak yapacağımız sempozyumda, köylerimizin mimari miraslarını inceleme imkanı bulacağız. Gerçekleştireceğimiz toplantılarda, Trakya Democritus Üniversitesi'nden Doç. Dr. Nikolas Lianos ve Trablus Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Halid Tadmori'yi dinleyeceğiz. Bu sayede, Lübnan ve Trakya'daki Osmanlı miraslarından haberdar olacağız."

Bursa Valisi Şahabettin Harput ise TKB'nin çalışmalarını takdir ve gururla izlediğini vurgulayarak, tarihi-kültürel mirasa sağladıkları katkılar nedeniyle kurum üyelerini kutladı. Vali Harput, Türkiye'nin en önemli vasfının tarihi kimliği olduğunu hatırlatarak, belediye başkanlarına, tarihi kimliğin korunması adına, eski eserlerin restore edilmesinin yanında yeni eserlerin bir kısmının dış cephelerine eski mimariye uygun doku mecburiyetinin getirilmesi tavsiyesinde bulundu.

Reklam
Reklam

ÇEKÜL ve TKB Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen de TKB toplantılarının tarihi kentlerin geçmişten gelen birikimlerini planlayıp yarınlarını taçlandırmaya yaradığını bildirdi.

Yaptıkları toplantıların sonuçları göz önüne alındığında en başarılı örnek olarak Bursa'nın öne çıktığını ifade eden Sözen, "Yerel yönetimlerin tarihi, kültürel mirasa eğilmeleri için her bölgede büyükşehirler iradesinde merkezler oluşturuyoruz. Bu işin Marmara Bölgesi'ndeki koordinatörlüğünü Bursa, Güneydoğu Bölgesi'ndeki koordinatörlüğünü Gaziantep ve Karadeniz Bölgesi'ndeki koordinatörlüğünü de Samsun yapıyor. Tarihi kentlerin geçmişten gelen birikimlerini planlayıp yarını taçlandırmak istiyorsak, bunu bu toplantılar, bu teşkilatlanma çalışmaları bize sağlayacaktır" diye konuştu.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise TKB üyesi belediyelerin temsilcilerini Bursa'da ağırlamaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, 3 gün boyunca sürecek toplantılarda başta Bursa olmak üzere Anadolu'nun birçok kenti ile Balkanlar'daki kırsal yaşamın her yönüyle ortaya konulacağını söyledi.

Reklam
Reklam

Bursa'nın birçok medeniyete ev sahipliği yapmış kültür ve medeniyet şehri, tarih başkenti olduğunu vurgulayan Altepe, "Bursa'da, cumhuriyet döneminden Osmanlı'ya, 2300 yıllık Bitinya döneminden 8000 yıllık neolitik döneme kadar onlarca eserin işlevlendirilmesi ve kültürlerinin yaşatılması konusunda, çalışmalarımızı yoğun şekilde sürdürüyoruz" dedi.

Muhabir: Tarık Üzgün

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz