Tarihi Kentler Birliği Bursa Toplantıları Başladı

Tarihi Kentler Birliği´nin (TKB) ÇEKÜL Vakfı´yla birlikte düzenlediği ve kırsal yaşamdaki tarihi-kültürel mirasın tüm yönleriyle...

Tarihi Kentler Birliği´nin (TKB) ÇEKÜL Vakfı´yla birlikte düzenlediği ve kırsal yaşamdaki tarihi-kültürel mirasın tüm yönleriyle ortaya konulacağı sempozyum, Bursa Büyükşehir Belediyesi´nin ev sahipliğinde başladı. 3 gün boyunca sürecek sempozyumda alınacak tavsiye kararları, kırsal bölgelerin yöneticileriyle paylaşılacak ve bu bögelerdeki tarihi-kültürel mirasın korunmasına öncülük edecek.

Açılış toplantısıyla başlayan sempozyuma, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe´nin yanı sıra Bursa Valisi Şahabettin Harput, TKB ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, ÇEKÜL Vakfı ve TKB Danışma Kurulu Başkanı Prof.Dr. Metin Sözen ile üye belediyelerin temsilcileri katıldı. TKB üyesi belediyelerin temsilcilerini Bursa´da ağırlamaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, 3 gün boyunca sürecek toplantılarda başta Bursa olmak üzere Anadolu´nun birçok kenti ile Balkanlar´daki kırsal yaşamın her yönüyle ortaya konulacağını söyledi. TKB toplantılarının 3 yıl önce ´kaleler´, 2 yıl önce ´çarşılar´ ve geçen yıl da ´mahalleler´ temalarıyla düzenlendiğini hatırlatan Başkan Altepe, bu yılki temanın ´kırsal yaşam´ olduğunu belirtti. Başkan Altepe, "Yaptığımız toplantılarda elde ettiğimiz bilgileri yerinde inceleyerek tatbik etmiştik. Bu yıl da TKB üyesi belediyelerin temsilcileriyle kırsal yaşam teması çerçevesinde bir araya geleceğiz ve köyler-kırsal yerleşimlerle ilgili çalışmalarımızı paylaşmış olacağız. İnşallah toplantılardan güzel sonuçlar elde edeceğiz. Belediye temsilcilerimizin birikim, güzel anılar ve kazanımlarla Bursa´dan ayrılacakları inancındayım. Bursa´nın ´birçok medeniyete evsahipliği yapmış´ kültür ve medeniyet şehri-tarih başkenti. Belediye yönetimi olarak kentteki tüm dönemlerin izlerini ortaya çıkarmak için büyük çaba sarfettik. Bursa´da, Cumhuriyet döneminden Osmanlı´ya 2 bin 300 yıllık Bitinya döneminden 8 bin yıllık neolitik döneme kadar onlarca eserin işlevlendirilmesi ve kültürlerinin yaşatılması konusunda, çalışmalarımızı yoğun şekilde sürdürüyoruz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

TKB ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey ise, kurum olarak bu yıl kültür ağırlıklı programlara öncelik verdiklerini söyledi. Bu doğrultuda geçen Temmuz ayında 166 belediye temsilcisiyle Balkan turu düzenlediklerini hatırlatan Güzelbey, TKB Bursa buluşmaları kapsamında köylerin mimari miraslarını inceleyeceklerini ifade etti. Güzelbey, "TKB olarak sorumluluğumuzun büyük olduğu inancındayım. Bursa, ülkemiz açısından çok önemli bir yer. Tarihi kimliğini modernliği ile birleştirebilen, dünyadaki ender şehirlerden bir tanesi. Bu güzel şehirde, kırsal yaşamı baz alarak yapacağımız sempozyumda, köylerimizin mimari miraslarını inceleme imkanı bulacağız. Gerçekleştireceğimiz toplantılarda, Trakya Democritus Üniversitesi´nden Doç.Dr. Nikolas Lianos ve Trablus Kent Konseyi Başkanı Prof.Dr. Halid Tadmori´yi dinleyeceğiz. Bu sayede, Lübnan ve Trakya´daki Osmanlı miraslarından haberdar olacağız"dedi.

TKB´nin çalışmalarını takdir ve gururla izlediğini vurgulayan Bursa Valisi Şahabettin Harput, tarihi-kültürel mirasa sağladıkları katkılar nedeniyle kurum üyelerini kutladı. Belediye başkanlarına 2-3 yıl önce İngiltere Kraliçesi Elizabeth´le ilgili yaşanan bir anıyı ve Osmanlı ilk döneminin asaletine ilişkin bir detayı aktaran Vali Harput, "Kraliçe Elizabeth, birkaç yıl önce Türkiye´ye geldi. ´Bana, Osmanlı´yı anlatan şehir tavsiye edin´ diye bir talepte bulunmuş. Bursa´yı tavsiye etmişler. Osmanlı´nın başkentliğini yapmış bu şehre, Mimar Sinan bile el atmamış. ´Osmanlı´nın ilk dönem asaletinin çizgisi bozulmasın´ diye. İşte bu anlayışı-bunu yaşatmak bizlere düşüyor. O nedenle, çok şerefli bir görevi ifa ediyorsunuz" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Belediye başkanlarına yönelik tavsiyede de bulunan Harput, Türkiye´nin en önemli vasfının tarihi kimliği olduğunu hatırlatttı. Vali Harput, tarihi kimliğin korunması adına, eski eserlerin restore edilmesinin yanında yeni eserlerin bir kısmının dış cephelerine ´eski mimariye uygun doku mecburiyetinin´ getirilebileceğini ifade etti.

Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) ve TKB Danışma Kurulu Başkanı Prof.Dr. Metin Sözen de konuşmasında, TKB toplantılarının ´tarihi kentlerin geçmişten gelen birikimlerini planlayıp yarınlarını taçlandırmaya´ yaradığını söyledi. Yaptıkları toplantıların sonuçları göz önüne alındığında en başarılı örnek olarak Bursa´nın öne çıktığını ifade eden Sözen, "Yerel yönetimlerin tarihi-kültürel mirasa eğilmeleri için her bölgede, büyükşehirler iradesinde merkezler oluşturuyoruz. Bu işin Marmara Bölgesi´ndeki koordinatörlüğünü Bursa, Güneydoğu Bölgesi´ndeki koordinatörlüğünü Gaziantep ve Karadeniz Bölgesi´ndeki koordinatörlüğünü de Samsun yapıyor. Diğer bölgelerde de teşkilatlanma çalışmalarımız sürüyor. Tarihi kentlerin geçmişten gelen birikimlerini planlayıp yarını taçlandırmak istiyorsak, bunu bu toplantılar-bu teşkilatlanma çalışmaları bize sağlayacaktır" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Tarihi Kentler Birliği Bursa toplantıları, Tayyare Kültür Merkezi´nde gerçekleşecek.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz