Tarihi kule 101 yıldır ayakta

TOKAT (İHA) - Tokat'ta, Osmanlı Padişahı Sultan 2. Abdülhamit Han tarafından yaptırılan tarihi saat kulesi, 101 yıldır dimdik ayakta duruyor. Tokat'ta yaklaşık 101 yıl önce 2. Abdülhamit Han'ın 25. yaş gününde yaptırılan saat kulesinin bakım ve onarımı, kulenin altında 10 yıldır saat tamirciliği yapan 35 yaşındaki Ahmet Ulan tarafından yapılıyor.

Tarihi saat kulesinin 33 metre uzunluğunda ve 103 basamaktan oluşması nedeniyle inip çıkarken soluk soluğa kalan Ahmet Usta, işinin biraz yorucu olduğunu ama alıştığını belirterek, "Bazen saat çalışmıyor, yeri geliyor günde sekiz defa çıktığım oluyor. Ama eski tarihi yaşatmak çok güzel bir duygu. Benim bu çalışmamı taktir edende var etmeyende. O halka kalmış bir şey fakat ben hizmet vermenin mutluluğunu yaşıyorum" dedi.

Reklam
Reklam

Baba yadigarı mesleğini severek yaptığını ifade eden Ulan, saat kulesi altında yer alan dükkanın yapılmasındaki asıl amacın bir saatçinin devamlı olarak burada hem çalışıp hem de saat kulesine sahip çıkması olduğunu belirterek, "Tarihimizi yansıtan bu yapının altında çalışmak ve aynı zamanda onun bakımını üstlenmek beni çok mutlu ediyor. Çünkü bu tarihi saat kulesinin aynısından Türkiye'de beş tane olduğunu söylüyorlar. Aynısından yapılacağını zannetmiyorum" diye konuştu.

Tokat'ta ilk göze çarpan tarihi eserlerden biri olan saat kulesine adeta gözü gibi bakan Ahmet Usta, babası tarafından kendine emanet edilen mesleği yapmanın gururunu yaşarken uzun yıllar daha bu baba yadigarı işi zevkle ve gururla nesilden nesile taşıyacağını söyledi.