Tarihi Küre-i Hadid Camii'nin restorasyonuna başlandı

Zamana karşı direnen tarihi cami restore ediliyor. 1451 yılında Candaroğlu İsmail Bey tarafından yaptırılan ve...

Zamana karşı direnen tarihi cami restore ediliyor. 1451 yılında Candaroğlu İsmail Bey tarafından yaptırılan ve birincisi 1888 yılında Kastamonu Valisi Abdurrahman paşa tarafından restore edilen Küre-i Hadid Camii restorasyonuna başlandı.

Karabük'ün Eflani ilçesine 15km. uzaklıkta ,Demirli köyü hudutları içinde bulunan Küre-i Hadid Camii, giriş kapısının üzerinde bulunan kitabeye göre; 1451 yılında Candaroğlu İsmail Bey tarafından yaptırılmış.1888 yılında Kastamonu Valisi Abdurrahman paşa tarafından da tamir ettirilmiş. Dış kısmı moloz taştan işlenmiş, taş araları sıvanmış cami, dikdörtgen planlı olarak imar edilmiş, üzeri iki ahşap direğin desteklediği ahşap bir tavan ile örtülmüş. Tavan sistemi; Kastamonu Kasaba köyünde bulunan hiçbir metal kullanılmadan yapılan Mahmut Bey Câmii tavanı gibi bindirme tekniğinde yapılmış. İçi tamamen ahşap olan camide, Selçuklu oyma sanatı hakim. Caminin iç kısmında yedi adet zikir odası mevcut. Caminin yanında iki sandukalı, sandukaların kime ait olduğu bilinmeyen bir türbe bulunmakta. Üst tarafındaki mezarlıktan, eskiden burasının bir yerleşim yeri olduğu anlaşılmakta.

Reklam
Reklam

Değişik zamanlarda vatandaşlara tarafından onarılan caminin dış yapı kısmen özelliğini kaybetmiş. Köyün dışında olduğu için sürekli ibadete açık olmayan cami cuma ve bayram namazlarında kullanılmaktadır.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz