Tarihi medresedeki fonksiyon değişikliği projesi 'anahtar' engeline takıldı

Sivas kent meydanında bulunan Çifte Minareli Medrese’de yapılması planlanan fonksiyon değişikliği projesi kaybolan anahtar engeline...

Sivas kent meydanında bulunan Çifte Minareli Medrese’de yapılması planlanan fonksiyon değişikliği projesi kaybolan anahtar engeline takıldı. İddiaya göre, projeye onay verecek Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, inceleme yapacağı bölümün kilitli olan kapısını açtıramayınca olumsuz görüş bildirdi.

Sivas’ın simgesi Selçuklu eseri Çifte Minareli Medrese’de uygulanacak olan fonksiyon değişikliği projesi tirajikomik bir şekilde hayata geçirilemedi. Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Çifte Minareli Medreseyi otantik bir çay bahçesine dönüştürmek için bir proje hazırladı. Projede, medresenin güneyinde bulunan oda, çayhane olarak gösterildi. Fonksiyon değişikliği projesi bu haliyle Sivas Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na sunuldu. Projeyi inceleyen kurul üyeleri yerinde inceleme kararı aldı. Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne inceleme kararını bildiren Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, belirtilen tarihte Çifte Minareli Medrese’ye gitti.
Vakıflar Bölge Müdürü Yakup Yıldırım’ın da hazır bulunduğu incelemede, sözkonusu bölümün anahtarının kayıp olduğu anlaşıldı. Bütün aramalara rağmen anahtar bulunamayınca kurul üyeleri incelemeyi yapamadan tarihi mekândan ayrıldı. Kurul üyeleri, inceleme yapamadıkları için fonksiyon değişikliği projesine de olumsuz yanıt verdi. 2011 yılı Ocak ayında gerçekleşen bu olayın ardından Vakıflar Bölge Müdürlüğü, kendi projesini takip etmeyerek, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu nezdinde ikinci bir girişimde bulunmadı.
Konuyla ilgili görüşüne başvurmak istediğimiz Vakıflar Bölge Müdürü Yakup Yıldırım ise konuşmak istemedi. Yaklaşık bir hafta önce Sivas Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nde yaşanan görev değişikliğinde Sivas’a Kayseri Vakıflar Bölge Müdürü Ali Veral atanmıştı. Veral’ın göreve başlamasıyla birlikte Çifte Minareli Medrese’deki fonksiyon değişikliği projesinin akıbetinin ne olacağı merak ediliyor.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz