Tarihi Mekanlarda Staj Yapıyorlar

Binlerce yıllık geleneğin devam ettiği Kapadokya bölgesinin el sanatları merkezi Avanos'ta, Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri stajlarını Avanoslu ustaların tarihi işliklerinde

Binlerce yıllık geleneğin devam ettiği Kapadokya bölgesinin el sanatları merkezi Avanos'ta, Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri stajlarını Avanoslu ustaların tarihi işliklerinde yapıyor.

Avanos ilçesinde çamura hayat veren ustaların bilgi, birikim ve deneyimlerinden faydalanmak isteyen güzel sanatlar fakültesi öğrencileri, stajlarını Avanos'taki kayadan oyma işliklerde ve geleneksel tezgahlarda yapma imkanı buluyor.

Atölye Dink'in işletmecisi Abdullah Erhan Özer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avanos'ta uzun yıllardır geleneksel çömlekçiliği devam ettirdiklerini ve buralardaki teknikleri ve deneyimlerini üniversitelerin güzel sanatlar fakültelerinde okuyan öğrencilerle paylaştıklarını söyledi.

Reklam
Reklam

Çalıştıkları işliğin kayadan oyma kemerli tarihi bir yer olduğunu, daha önce farklı amaçlarda kullanılmasına rağmen kendileri aldıktan sonra çanak atölyesine çevirdiklerini belirten Özer, mekanın daha önce dink (buğday öğütülen yer) olarak kullanıldığını ifade etti.

Özer, yaz döneminde üniversitelerden gelen öğrencilerin, Avanoslu ustalarla bir araya geldiğini, okullarda öğrendiklerinden farklı olarak geleneksel Avanos çömlekçiliği tezgahlarında çalışmalar yaptıklarını kaydetti.

-"Kapadokya'nın tarihi dokusu cezbediyor"

Üniversitelerden gelen öğrencilere staj yapma imkanı sunduklarını, kendilerine gelen öğrencileri talepleri doğrultusunda hangi alanda staj yapmak istiyorlarsa ona göre farklı atölyelere yönlendirdiklerini ifade eden Özer, şöyle devam etti:

"Öğrencilerin yanı sıra Avanos'a gelen güzel sanatlar fakültesinde eğitim veren akademisyenler, değişik etkinliklerle bilgilerini aktarıyor. Hem yöre insanıyla hem de öğrencilerle keyifli bir şekilde çalışmalar sürüyor. Akademisyenlerle geleneksel çömlekçileri bir araya getiriyoruz, insanlar tekniklerini paylaşıyorlar, bilmediklerini öğreniyorlar. Genelde büyük şehirlerden geliyorlar. Betonarme binalardan gelip gayet doğal kaya mekanlarda çömlek yapmaya başlıyorlar. Zaten Kapadokya'nın tarihi dokusu cezbediyor. Gelen öğrenciler seramiğin hangi dalında eğitim almak istiyorlarsa, bölgede o konuda en iyi kimse onun yanına yönlendiriyoruz ya da bizimle çalışıyorlar. Bu şekilde 6 yıldır bize yaz dönemi stajını yapmayan gelen öğrenciler var. Bu sene de 7 stajyer öğrencimiz var."

Reklam
Reklam

-"Avanoslu ustalar çok yetenekli"

Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik bölümü 3. sınıf öğrencisi olan ve Avanos'ta staj yapan Melek Taştekin de, bir aydır Avanos'ta staj gördüğünü, buradaki ustaların kendilerine her konuda yardımcı olduğunu söyledi.

Avanos'ta okulda aldıkları eğitimden daha fazla ayrıntılı çalışmalarla karşılaştıklarını belirten Taştekin, okulda rolyef ve heykel ağırlıklı çalıştıklarını, fakat Avanos'ta çok farklı çalışmalara şahit olduklarını kaydetti.

Taştekin, staj yaptıkları atölyeden de çok etkilendiklerini, tarihi bir geçmişi olan bir atölyede geleneksel Avanos çanak tezgahında çalışma yapmanın çok zevkli olduğunu ifade etti.

Staj döneminde Avanoslu ustaların çanak çömlek imalatının yanı sıra seramik konusunda da çok üst düzey olduklarını yakından görme imkanı bulduğunu belirten Taştekin, "Burada okulda aldığımız eğitimden daha fazla ayrıntılı teknikler görüyorum. Okulda daha teorik bilgiler alıyoruz. Bu tezgahı ilk defa kullanıyorum, okuldaki tezgahlar elektrikliydi onlar daha kolay ama bunun kontrolü de bizde olduğu için ben burada bunu tercih ettim. Buradaki ustaların bilgi ve deneyimlerinden staj boyunca çok fazla yararlandım. 1 aydır buradayım. Daha da burada kalmaya devam edeceğim. Avanoslu ustalar çok yetenekli ve becerikli. Burada çalışmak çok eğlenceli ve öğretici. Sürekli tezgahlardayız, yeni ürünler yapıyoruz ve öğreniyoruz. Burada yaptığım staj bana çok şey kattı. Ayrıca bize bu imkanı sağlayan Avanoslu ustalara da teşekkür ediyorum."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz