Muş Çevre ve Orman İl Müdürü Rıfat Nehir, çevrenin kirlenmesinin bütün ülkelerin ortak sorunu olduğunu söyledi. Nehir, çevre kirlenmesinin herkesin günlük yaşayışını etkileyen bir olay olduğunu ifade ederek, kentlerde nüfusun artışı ve endstrileşme ile çevre sorunlarının ortaya çıktığını hatırlattı.
Muş İl Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından ‘5 Haziran Dünya Çevre Günü’ nedeniyle tarihi Murat Köprüsü’nde düzenlenen etkinliğe; Muş Valisi Ali Çınar, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Bilgin Pişkin, Jandarma Alay Komutanı Albay Fuat Kömürcü, Vali Yardımcısı Çetin Kılıç, Varto Kaymakamı Ahmet Günaydın, İl Müftüsü Hasan Atlı, davetliler ve vatandaşlar katıldı.
Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başlayan programda konuşan Çevre ve Orman İl Müdürü Rıfat Nehir, bugünün toprağı, suyu ve havası ile çevrenin günü olduğunu hatırlattı. Nehir, çevrenin, insan ve tabiat varlıklarının birbiri ile etkileşim içerisinde olduğu bir sistem olduğunu belirterek, “Çevrenin kirlenmesi bütün ülkelerin ortak sorunudur. Çevre kirlenmesi hepimizin günlük yaşayışını etkilen bir olaydır. Uygarlığın gelişmesi, endüstrileşme sonucu fabrikalarda insan gücünün gereksinimi arttı. Kırlarda, köylerde, doğal çevrede yaşayan insanlar kentlere göç etti. Kent nüfusu önemli üçlüde çoğaldı. Kentlerde nüfusun artışı ve endstriyleşme ile çevre sorunları ortaya çıktı.” diye konuştu.
Her 5 Haziranın daha sağlıklı bir çevre, daha temiz bir dünya için umutları yeşertip çabaları yoğunlaştırdığını kaydeden İl Müdürü Rıfat Nehir, tabii kaynakların yönetiminde var olan kaynakların korunmasının birinci öncelik olduğunu söyledi.
Çevrenin bir eğitim meselesi olduğunu vurgulayan Nehir, konuşmasına şöyle devam etti: “Ancak bu durum sadece bir bakanlığın tek başına bir kurumun başarabileceği bir iş değildir. Bütün kişi ve kurumların içinde yer almasını gerektiren bir seferberliktir. Çevrenin korunması için eğitimin çok önemli olduğuna inanıyor ve bu eğitimin küçük yaşlardan itibaren verilmesi amacı ile okullarımızda çevre ve çevre sorunlarına ilişkin olarak eğitimler veriyoruz.”
Çevrenin insan yaşantısında önemli olduğunu belirten Muş Valisi Ali Çınar ise Muş’un çevre acısından şanslı illerden olduğunu söyledi. Vali Çınar, şöyle dedi: “Muş henüz sanayileşmediği için çevresi ve doğası henüz bozulmamış bir ildir. İlimizin birçok eksiği olmasına rağmen bugün burada tarihi Murat Köprüsü’nün yanın başında yem yeşil bir doğa ile iç içe 5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinliği düzenliyoruz. Muş çevre acısından şanslı bir il olmasına karşın birkaç eksiği de olan bir il. Bu eksikler arasında yeteri kadar ağaç ve orman olmayışı yer alıyor. Eskiden var olan meşe ormanları ve ormanlık alanlar duyarsızlık nedeni ile yok olmuştur. Eğer biz ve gelecek nesiller duyarlı olursa bu ormanları tekrar geri getirebiliriz.”
Sağlıklı yaşamın, temiz bir çevrede yaşamakla mümkün olabileceğine dikkat çeken Vali Ali Çınar, Muş’ta temiz bir çevre oluşturmak için ilgili kurumlarla gerekli çalışmalara başladıklarını vurguladı.
Yapılan konuşmaların ardından yıl içerisinde ağaçlandırma etkinliklerine katılan kurum amirlerine, devlet memurlarına, köy muhtarlarına ve vatandaşlara plaket verildi. Tarihi Murat Köprüsü ve çevresinin gezilmesi ile devam eden program, çeşitli spor etkinliklerinin yapılması ile son buldu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz