Tarihi Sobacılar Çarşısı esnafı iflasla karşı karşıya

Antalya’da tarihi Sobacılar Çarşısı'ndaki esnafın iflasın eşiğinde olduğu, kira artışlarından dolayı zor durumda oldukları öğrenildi....

Antalya’da tarihi Sobacılar Çarşısı'ndaki esnafın iflasın eşiğinde olduğu, kira artışlarından dolayı zor durumda oldukları öğrenildi.
Antalya’da daha önceki yerel yönetim tarafından yeniden düzenlenerek esnafı ayağa kaldırma projesi de olumsuz sonuçlandı. Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne ait çarşıda, esnaf daha önce dükkanlarının üç kat daha büyük olduğunu, 3 kat daha az kira verdiklerini belirtti. El sanatları ile geçimlerini sürdüren esnaf, kiralarının düşürülmesini, bitmeye yüz tutmuş el sanatkarlarının desteklenmesini istedi.
Tarihi çarşıda esnaflık yapan Mustafa Kaplan, Sobacılar Çarşısı içerisinde bulunan 42 esnafın bir ya da iki tanesinin güçlükle kiralarını ödediğini, geri kalan esnafın kan ağladığını ifade etti. Çarşıda bulunan birçok esnafın da davalık olduğunu belirten Kaplan, “Menderes Türel döneminde bizim çarşımız güzelleştirilecek, canlandırılacak denildi. Biz de dükkanlarımız daha iyi iş yapsın diye bu projeye onay verdik. Fakat bu projeyle hem dükkanlarımız küçüldü hem de kiralarımız arttı. İlk yıl 750 lira olan kiramız, bu yıl 820 oldu. 2012 yılı itibarıyla da 910 liraya çıkacak. Hepimiz icralık durumdayız.” dedi. Seslerini duyurabilmek için birçok yere yazılar yazdığını kaydeden mağdur esnaf Kaplan, yetkililerden de hiçbir şekilde cevap alamadıklarını, yakın bir zamanda çarşıda hiçbir esnafın kalmayacağını söyledi.
Çarşının yenilenmeden önceki fiyatlarının çok az olduğunu kaydeden bir başka esnaf Uğur Çoroğlu, üç kat daha büyük dükkana şimdiki fiyatlardan 3 kat daha az para verdiklerini açıkladı. Çarşıdaki esnafların yavaş yavaş dükkanlarını kapattığının altını çizen Çoroğlu, “Bizim çarşımızı yenileyeceklerinde biz imza verdik sevindik. Fakat bize iyilik yapacaklarına kötülük yaptılar. Bütün esnaf mahkemelik durumda. Dünyanın birçok yerinde el işçiliği ustaları kaybolmaması için çeşitli teşviklerle destekleniyor. Biz ise batma ile karşı karşıyayız.” diye konuştu.
Öte yandan seslerini duyurmak için dükkanlarını kapatmak isteyen esnaf, birlik ve beraberliği sağlayamayınca tekrardan dükkanlarını açmak zorunda kaldı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz