Tarihi Surlar Için Temizlik Uyarısı

Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca UNESCO'nun Dünya Kültürel Miras Listesi'nde yer alması için aday gösterme çalışmalarının sürdüğü

Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca UNESCO'nun Dünya Kültürel Miras Listesi'nde yer alması için aday gösterme çalışmalarının sürdüğü tarihi surlar için temizlik uyarısı yaptı.

Vali Toprak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi surların dünya kültürel mirasına kaydedilmesiyle ilgili çalışmaların Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından devam ettirildiğini, bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca alan yönetimi çalışmalarının tamamlandığını, bir alan yöneticisinin atandığını söyledi.

Reklam
Reklam

Koruma amaçlı imar planı 5 binlik, koruma amaçlı imar planı binlik ve koruma amaçlı imar planı 100'lüğün Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan geçtiğini kaydeden Toprak, bu planların tarihi surların, anayasası gibi, ana yapısını oluşturduğunu vurguladı.

Bir taraftan koruma amaçlı imar planı hazırlandığını, bir taraftan da surların onarımı ve restorasyon çalışmaların sürdüğünü dile getiren Toprak, şöyle konuştu:

"Biz de umuyoruz ki en kısa zamanda Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca buralar aday olarak UNESCO'ya önerilecektir. Ama önermeden önce eksikliklerimizi tamamlamamız gerekiyor. UNESCO'nun 'Dünya Kültürel Miras Listesi'ne adımızı yazdıralım' demek en kolay yoldur. Ama hedeftir. O hedefe ulaşmak için el birliğiyle çalışmamız gerekiyor. Ama her şeyden önce surları pisliklerden, çöplerden yanlış kullanımlardan uzak tutmamız gerekiyor. Şimdi biz bu çalışmaları yürütürken, sokaklar çöpten, problemlerden, düzgün olmayan duvarlar, bordürlerden, aksak yollardan oluşuyorsa, bizim UNESCO'nun Dünya Kültürel Miras Listesi'ne adaylık başvurusunda bulunduk dememiz, yahut Surlar Yılı ilan etmemiz çok anlamlı olmuyor. Çok güzel hedefler. El birliğiyle bu hedefe doğru yürüyeceğiz."

Reklam
Reklam

-Önce temizlik yılı ilan edilsin-

Önümüzdeki yılın ilk önce bir temizlik yılı ilan edilmesi, surların içerisine ve Sur ilçesindeki yaşam alanlarını hep birlikte problemlerden, pisliklerden, çöplerden, yanlış kullanımlardan kurtarılması gerektiğini vurgulayan Toprak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Güzel bir şekilde 2014 ve takip eden en kısa zamanda hem surlar yılı olsun hem de bir an önce UNESCO'nun aday listesi için uzmanlar gelip incelesinler. Çünkü altyapıyı hazırlamadan sadece bizim niyetimizin iyi olması yetmiyor. Ona uygun altyapıyı hazırlamamız gerekiyor. Tüm bu çalışmalar o hedef içindir. Dünya Kültürel Miras Listesi'ne burayı yazdırmak çok kolay değildir. Çevrenin temiz tutulması, olumsuzluklardan arındırılması önemli bir altyapı gerektiriyor. Surların restorasyonu, renovasyonu için hazırlanan projeler sürüyor. Yeni müzeler açılması, buraların ihya edilmesi, İçkale'nin açık arkeoloji müzesi olarak tanzimi çalışmaları devam ediyor. Bunlar hakikatten yapıldığında UNESCO Dünya Kültürel Miras Listesi'ne ismimizi yazdırmak açısından hiçbir problem olayacaktır. Yeter ki biz üzerimize düşen görevleri yapalım ve başta Suriçi olmak üzere çevremizi pisliklerden, problemlerden, çöplerden arındıralım."

Reklam
Reklam

-Turistler temiz çevre ister-

Temiz olmayan alanlara turistlerin gelmeyeceğini, Diyarbakır'ın yanı başındaki illere 1 milyon turist geldiğini ama Diyarbakır'da 250 bin kişiyi bile bulamadıklarını anlatan Toprak, bunun cevabının düşünülmesi gerektiğini ifade etti.

Toprak, "Şüphesiz ki güvenlik endişeleri zaman zaman dile getiriliyor ama bir de gelen insan güzel bir çevre görmek ister, olumlu, ferahlayacağı bir mekan ister. Kokulardan, problemlerden uzak bir ortam ister. Tüm dinamiklerle el birliğiyle tüm bunları ihya etmeye çalışıyoruz" dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: