Tarihi Yahya Efendi Camisi Hizmete Açıldı

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilen tarihi Yahya Efendi Camisi hizmete açıldı. Açılışta bir konuşma...

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilen tarihi Yahya Efendi Camisi hizmete açıldı. Açılışta bir konuşma yapan Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, restorasyon sırasında çeşitli eserler bulduklarını ve eserleri okunur şekilde bırakıp üzerlerini cam ile kapladıklarını söyledi.

Yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olan Beşiktaş'taki Yahya Efendi Dergahı, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilerek bugün ibadete açıldı. Açılışa katılan Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem cami restorasyonunun bazı sebeplerden dolayı geç bittiğini belirterek, restorasyonun yaklaşık 4 yıl sürdüğünü belirtti.

Reklam
Reklam

Restorasyon çalışmaları sırasında 5-6 milyon TL’ye yakın harcama gerçekleştirdiklerini belirten Ertem,çalışmalar hakkında da bilgiler verdi. Ertem, “Ön gördüğümüz sürenin ilerisinde bitirdik çalışmalarımızı. Çünkü eserlerde hakikaten yapılacak işleri ancak işin içerisine girdikten sonra gördük. Bu yüzden de belirtmiş olduğumuz süreyi aştık” dedi.

Çalışmalarının sadece cami restorasyonuyla sınırlı kalmadığını söyleyen Adnan Ertem, cami dışında çeşitli çevre düzenlemelerinde devam ettiğini ifade etti. Caminin çok değerli olduğunun altını çizen Ertem, tüm bu düzenlemeler bittikten sonra da Yahya Efendi Camii’nin İstanbul’un ve Beşiktaş’ın medarı iftiharı haline geleceğini de ifade etti.

“ESERLERİ OKUNUR MAİYETTE BIRAKIP ÜZERİNE CAM GEÇİRDİK”

Camii restorasyonu sırasında çeşitli eserlerin bulunduğunu ifade Adnan Ertem, şunları söyledi:

“Geçtiğimiz yıllarda Yahya Efendi Camii’nde olduğu gibi Ortaköy Camii’nde de, Süleymaniye Camii’nde de yanlış uygulamalar veya dönemin doğru sayılan uygulamaları gerçekleştirildi. Bizde bunları kaldırmak için bir faaliyet gerçekleştirdik. Bunun sonucunda ise sıvaların altında Osmanlıca ya da Arapça yazılar bulduk. Bunu tabii ki de bütün tekkelerde bulmak mümkündür. Sadece buraya mahsus değildir. Ancak bunları biz ortaya çıkardık ve onları korumak amacıyla da onların üzerini kapatmadık. Sadece okunur maiyette üzerine bir cam geçirttik. Onların haricinde türbelerin altında da yazılar çıktı. Onları da yine muhafaza ediyoruz. Yerden çatıya kadar her şey elden geçildi. Bu yüzden şurası yapıldı ya da burası yapılmadı diye bir cevabın içerisine girmeyeceğim. Avizeleri dahi sökülerek temizlendi ve monte edildi. Hep beraber küllüye halinde ihya ettik ve canlandırdık” dedi.

Reklam
Reklam

Açılışın ardından Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem ve beraberinde ki heyet öğle namazını kıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: