Tarihler nasıl yazılır? TDK’ye göre tarihlerin doğru yazılışı nedir?

Dil bilgisi konuları arasında büyük bir öneme sahip olan konu başlıklarından ilki yazım kuralları konusudur. Yazım kuralları kendi içerisinde farklı alt başlık ve kural içermektedir. Bunlardan biri tarihlerin yazılışı ile alakalıdır. Günümüzde pek çok kişi tarihleri yazıya aktarırken imla hatası yapabilmektedir. Bu hataları gidermek, Türkçemizi güzel kullanmamız adına büyük önem taşımaktadır. Peki, tarihler nasıl yazılır, TDK’ye göre tarihlerin doğru yazılışı nedir?

Dilimizi var eden sözcükleri doğru bir şekilde yazıya dökmek ve doğru bir şekilde okumak oldukça önemlidir. Bu konuda Türk Dil Kurumunun yazım kuralları sayfası fazlasıyla yararlı olmaktadır. Dilimizde birçok kelimenin yanı sıra tarihler de imla yanlışı yapılarak yazıya aktarılmaktadır. Bu noktada tarihler nasıl yazılır TDK konusu karşımıza çıkabilmektedir. Türk Dil Kurumuna ait olan yazım kuralları sitesinde kelimelerin nasıl yazıldığı bilgisine kolayca ulaşılabilmektedir.

Tarihler nasıl yazılır?

Tarihler zaman yönünden bakıldığında gün, ay ve yıl olarak en kısadan en uzuna doğru yazılmaktadır. Tarihler rakam ile kullanılabileceği gibi yazıyla da kullanılabilmektedir. Pek çok kullanıcı herhangi bir yazışmada tarih yazarken imla hatası yaparak yazmaktadır. Bu noktada tarihlerin yazımı ile alakalı en doğru bilgilere ulaşmak ve bu bilgiler doğrultusunda tarihleri yazıya aktarmak büyük önem arz etmektedir.

Reklam
Reklam

Tarihlerin yazımıyla ilgili birden fazla yazım kuralı bulunmaktadır. Örneğin net bir tarihi işaret eden ay ve gün isimlerinin her daim büyük harfle başlaması gerektiği kuralı hâkimdir. Bunun tam tersi olduğunda yazılan tarih önemli bir günü işaret etmiyorsa o zaman da gün ve ay isimleri her zaman küçük harfle yazılmaktadır. Bunun yanı sıra eğer tarihin yanına herhangi bir ek getirildiyse bu ek daima kesme işareti kullanılarak, tarih kısmından ayrılmaktadır.

TDK’ye göre tarihlerin doğru yazılışı nedir?

Gerek gündelik sohbetlerde gerekse yazılı iletişimlerde herhangi bir günü belirtirken tarih olarak söyleriz. Özellikle yazılı iletişimlerde tarihlerin yazım şekilleri biraz farklı olabilmektedir. Genel olarak herhangi bir tarihi belirtirken yanında herhangi bir rakam yoksa bu tarihin yazılışı küçük harfler kullanılarak yazılır. Eğer bu tarih rakamla birlikte belirtilmişse, yazıya aktarılırken büyük harf kullanılır. Bu bağlamda tarihler TDK’ye göre net bir tarih belirtilip belirtilmemesi baz alınarak küçük harf ya da büyük harf ile yazılmaktadır. Ayrıca tarihleri harf yerine sayı ile yazarken aralarına nokta konulmaktadır.

Reklam
Reklam

Tüm bu bilgilere ek olarak örneğin “19 Mayıs 1919’da” cümlesinde gelen “–da” eki önemli bir tarihi işaret ediyorsa her zaman tarihten sonra kesme işareti kullanılarak yazılır. Buna göre tarihler doğru yazılışı şu şekildedir:

  • Belirli bir tarih işaret ediliyorsa “19 Mayıs 1919” veya “19.05.1919” şeklinde tarihin belirtildiği ay büyük harf ile yazılır.
  • Belirli bir tarihi işaret etmiyorsa ve tarihin yanında herhangi bir sayı yoksa küçük harf ile yazılır. Örneğin; “Bu seneki sınav haziranda yapılacak.”
Anahtar Kelimeler: