Tarihte insanların yaşadığı en büyük kanyon

Tarihe insanların yaşadığı en büyük kanyon olarak adını yazdırmış, etrafını çevreleyen kayaçların yontulmasıyla yüzlerce kilise ortaya çırakılan Ihlara Vadisini sizler için Instagram’ın fenomen seyyahı gezginkz hesabının yazarı Elif Omput gezdi gördü ve yazdı… Keyifli okumalar!

Sevgili seyahat tutkunları sizlere masallarda anlatılan, tarif edilen bir yerden bahsedeceğim. Ihlara ya da eskilerin ona dediği gibi ‘dönerek akan suyun halkı’ anlamına gelen; Peristremma. Aksaray’a bağlı Güzelyurt ilçesinde bulunan Ihlara Vadisi’ne yolcu360 ile Aksaray araç kiralama yaparak ulaşabilirsiniz. içesinde 104 adet dini yapı tespit edilmiştir fakat günümüze sadece 14 tanesi sağ bir şekilde ulaşabilmiştir.

Vadinin kuş uçumu mesafesi 14 kilometredir, fakat Melendiz çayının yaptığı 30 menderes düşünüldüğün de bu uzunluk 18 kilometreye ulaşmaktadır. Ihlara Vadisi’nin genişliği 200 metre, derinliği yer yer 150 metre olarak görülüyor.

Reklam
Reklam

Hasandağın’dan doğan Melendiz çayı vadiye hayat veriyor. Masallarda her zaman gizli kalmış bir diyar olur ya, işte Ihlara öyle bir yer 397 basamak aşağı inmeden baktığınız da kurak bir düzlük görürsünüz. Bu kupkuru topraklara mı bu övgüler dersiniz fakat yüzyıllar sonucu oluşmuş o kocaman yarıktan size yemyeşil bir cennet göz kırpar. Vadi içi akdeniz iklimine yakınlık gösterir ve mikroklima etkisi vardır.

Onlarca meyve ve sebze hatta antep fıstığı bile yetişmektedir. Ihlara gitmenin birkaç yolu vardır. Aksaray şehir merkezi 35 kilometre, Nevşehir 100 kilometre, Kayseri 145 kilometre mesafede bulunuyor. Hava yollarını kullanılacaksa, Nevşehir veya Kayseri üzerinden gelinebilir. Ihlara vadisine tek giriş için 20 lira bilet alabilirsiniz, müzekartla da giriş mümkün; sivil 75 lira, öğrenci 30 lira bir yıl boyunca kullanabileceğiniz müzekart çıkarmanız mümkün. Yaz aylarında 07.00-19.30, kış ayların da 08.00-17.00 saatleri arasında açık bulunuyor. Ihlara Vadisi içerisin de çay kahve molası verebileceğiniz çok tatlı bir mekan da bulunmaktadır.

Reklam
Reklam

Belisırma köyüne ulaştığınız zaman köylerde yetişmiş meyveler ve baharatlar satan köylülere rastlıyorsunuz. Bu köylülerden dilerseniz atıştırmalık yemişler satın alabilirsiniz. Doğanın kalbinde saklı kalmış gürül gürül melendiz çayının sesi ile huzuru bulacağınız Ihlara Vadisi kalbiniz de ve yüzünüzde kocaman bir gülümsemeye sebep olacaktır.

Anahtar Kelimeler: