Tarım arazileri korunmaya muhtaç -ZMO Başkanı Kenan Seçkin: "En değerli varlığımızolan topraklarımızı korumak zorundayız" -"Özellikle tarımsal üretim yaptığımız araziler tehdit altında"

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Gaziantep Şube Başkanı Kenan Seçkin, en değerli varlığımız olan topraklarımızı korumak zorunda olduğumuzu söyledi.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Gaziantep Şube Başkanı Kenan Seçkin, en değerli varlığımız olan topraklarımızı korumak zorunda olduğumuzu söyledi.

Seçkin, bir tarım ülkesi olan, toprakları da erozyon ve çölleşme tehlikeli ile karşı karşıya bulunan Türkiye'nin, sahip olduğu toprak varlığını, özellikle de tarım arazilerini korumak için daha fazla gayret göstermek zorunda olduğunu belirtti.

Binlerce yıllık çok uzun sürelerde oluşan toprağın korunması için toplumların seferber olması gerektiğine dikkat çeken Seçkin, şöyle konuştu:

Reklam
Reklam

"Hayatımızı sürdürebilmemiz, toprağa bağlı. Yaşadığımız çevreyi, tarımsal üretim yaptığımız arazileri çok iyi korumak zorundayız. Günümüz modern teknolojisi ile bir çok şeyi üretmemiz mümkün olabilir ama toprak üretimi mümkün değil. Bu nedenle, sahip olduğumuz toprak varlığını çok iyi korumalıyız. Günümüzde, özellikle Amerika Birleşik Devletleri (AB) ve Avrupa Birliği (AB) ülkeleri başta olmak üzere gelişmiş ülkelerin, topraklarına ne kadar önem verdiğini biliyoruz. Türkiye de bu konuda toplum olarak daha duyarlı olmak zorunda."

Seçkin, hızlı sanayileşme ve nüfus artışı nedeniyle tarımsal üretim yapılan arazilerin tehdit altında olduğuna dikkat çekti.

"Tarımsal üretim yapılması gereken alanlara sanayi tesislerinin kurulması, yerleşim bölgesi olarak kullanılması toprak varlığının azalmasına neden oluyor" diyen Seçkin, buna engel olunmasının hayati önem taşıdığını ifade etti.

Seçkin, tarım arazilerinin azalmasının büyük bir tehlike oluşturduğuna vurgu yaparak, bunun nedenlerini şu şekilde açıkladı:

Reklam
Reklam

"Her geçen gün tarımsal arazilerin azalmasının nedeni, kentleşme, sanayileşme ve erozyon tehlikesi. Bu üç temel nedenden dolayı, sahip olduğumuz toprak varlığımız her geçen gün azalıyor. Bilinçsiz arazi kullanımı da bu konuda belirleyici oluyor. Bilinçsiz sulama, bilinçsiz gübre kullanımı, zirai mücadele ilaçları ve yanlış toprak işleme toprakların yok olmasına neden oluyor. Özellikle, rüzgarın şiddetli estiği bölgelerde, toprakların yanlış işlenmesi erozyonun şiddetini de arttırıyor."

Seçkin, tarımsal üretim yapılan toprakların kullanılması için bilimsel üretimin hayati öneme sahip olduğuna vurgu yaparak, şu önerilerde bulundu:

"Tarımsal üretim yapılan alanlardan daha fazla ürün elde etmek için bilimsel yöntemlerin kullanılması gerekir. Bu konuda sulama büyük bir öneme sahip. Sulama yapılan ve sulamaya açılacak alanlarda arazi özelliğine uygun sulama yöntemleri kullanılmalı. Tuzlanmayı ve çoraklaşmayı önleyici drenaj gibi çalışmalar yapılmalı.

Zirai mücadele ilaçları ve bitki gelişim destekleyicilerinin kullanımı, arazi ve suların kirlenmesine, insanların sağlık sorunlarına neden olur. Yanlış toprak işleme ve ekim mutlak suretle bilinçli olarak yapılmalı ve erozyondan bitkinin çimlenmesine ve verimine uzanan bir yol izlenmelidir. Bunların hepsi artan nüfusun beslenmesi ve sağlıklı olarak yaşaması için şarttır. Arazi varlığımızı arttıramayacağımıza göre birim alandan daha fazla ve sağlıklı ürün almalıyız."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: