Tarım arazileri tehdit altında

Şanlıurfa’da ekonominin, ticaretin ve sanayinin temelini oluşturan tarımsal üretimin, bilinçsiz faaliyetler nedeniyle gerçek anlamda yapılamadığı...

Şanlıurfa’da ekonominin, ticaretin ve sanayinin temelini oluşturan tarımsal üretimin, bilinçsiz faaliyetler nedeniyle gerçek anlamda yapılamadığı belirtildi. Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Osman Baysal, “Bilinçsiz yapılan tarımsal faaliyetler toprağın verimini düşürüyor, ayrıca salma sulama yapıldığı için toprakta tuz oranı her geçen gün artıyor. Bu durum nedeniyle 2020’ye kadar tüm tarım araziler çoraklaşacak ve ekilecek tarım arazisi kalmayacak.” dedi.
Faal nüfusunun yüzde 70’inin tarımla uğraştığı Şanlıurfa’da, ekonominin yüzde 60’ı bitki üretimine, yüzde 30’u hayvancılığa dayalı sanayi ve ticarete dayanıyor. Türkiye’nin en önemli tarım arazilerine sahip Şanlıurfa’da yapılan bilinçsiz tarımsal faaliyetler ve sulama yöntemleri toprağı çoraklaştırmaya devam ediyor. Konuyla ilgili bir değerlendirmede bulunan ŞUTSO Başkan Vekili Baysal, salma sulama tekniği ile yapılan sulamalarda topraktaki tuz oranının artmasına; aynı arazi üzerine üst üste aynı ürünün ekilmesi ve anızların yakılarak yok edilmesi gibi nedenlerle topraktaki verimin düştüğüne dikkat çekti. Baysal, toprak verimini artırmak ve çoraklaşmayı engellemenin yolunun çiftçiyi bilinçlendirmekten geçtiğini vurguladı.
Tarım arazilerini büyük bir tehlikenin beklediğini belirten Başkan Vekili Baysal, bilinçlendirme faaliyetlerinde yetersiz kalındığını aktardı.
Bilinçlendirme amaçlı yapılan programlara çiftçinin duyarsız kalmasından da yakınan Baysal şunları dile getirdi: “Bu durum nedeniyle 2020’ye kadar tüm tarım arazileri çoraklaşacak ve ekilecek tarım arazisi kalmayacak. İlimizde toplam 900 bin hektar tarım arazisi sulamaya açılacak. Eğer çiftçilerimiz ve tarımla uğraşan vatandaşlarımız bilinçlenmezse ve bilgilendirilmezse sulamaya açılan her tarım arazisi aynı sonla karşılaşacak ve 2020’ye kadar tüm araziler çoraklaşacak. Bu alanda yapılacak en önemli çalışma şüphesiz ki bilgilendirme ve tarımsal üretim bilincini oluşturmadır. Bunun için toplantılar, seminerler, kongreler düzenleniyor fakat katılım oldukça az."
Bazı kuruluşların özellikle medya organları aracılığı ile bilinçlendirme çalışmasını yürüttüğüne değinen Baysal, bu bilinçlendirme yönteminin amacına ulaşmadığını söyledi. Çözümü Harran Üniversitesi'nde bir enstitü kurulması ve burada yetişen gençlerin tüm çiftçilerle bir bir irtibat sağlamasında bulan Baysal, Avrupa ülkelerindeki bilinçlendirme faaliyetlerini örnek gösterdi. Baysal sözlerini şu şekilde tamamladı: "Kardeşlerimizi ve tarımla uğraşan vatandaşlarımızı birebir eğiterek modern tarımın nasıl yapıldığını öğretmeliyiz. Bunun örnekleri var, özellikle ABD’de bu tür çalışmalar yapılıyor ve çok başarılı sonuçlar elde ediliyor. Verimli topraklarımız var, su var, teknolojik imkanlarımız var, yani tarımsal üretim için bütün şartlar mevcut.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz