ANKARA (İHA) - Tarım Bakanlığı, yeminli zirai danışmanlık sistemi getirmeye hazırlanıyor. Yeminli zirai danışmanlık sistemiyle ziraat, gıda, su ürünleri mühendisi ve veteriner hekim olmak üzere toplam 10 bin kişinin istihdam edilmesi amaçlanıyor. "İşsiz ziraat mühendisi kalmayacak" sloganı ile yola çıkan Tarım Bakanlığı, yeminli zirai danışmanlık sistemi getirmeye hazırlanıyor. Yeminli zirai danışmanlık sistemiyle başta Doğrudan Gelir Desteği (DGD) kayıtları olmak üzere Tarım Bakanlığı görevlerini akredite edilmiş zirai danışmanlara devredecek.
Tarım Bakanlığı, hazırladığı "Akredite Zirai Danışmanlık Müessesi Projesiyle" bazı görevlerini "Yeminli Zirai Danışmanlara" devretmeye hazırlanıyor. Tarım sektörüne "Yeminli Zirai Danışmanlık" sistemini getiren düzenleme Tarım Bakanı Sami Güçlü tarafından sivil toplum örgütlerinin görüşlerine açıklanan "Tarım Yasa Tasarısı ve Tarım Bakanlığı Teşkilat Yasa Tasarısı"nda yer alıyor. Söz konusu değişiklikle Tarım Bakanlığı personeli tarafından yürütülen bazı hizmetlerin özel sektör tarafından yürütülmesine olanak sağlanacak. Böylelikle çiftçilere verilen hizmetlerin hızlı ve doğru yapılması ve kamu harcamalarında azalma sağlanması amaçlanıyor. Ancak söz konusu düzenleme çiftçilere ek bir yük getirecek. Buna göre, çiftçi devletten aldığı hizmet karşılığında bir bedel ödeyecek.
Projeyle işsiz ziraat, gıda, su ürünleri mühendisleri ve veteriner hekimlerine iş olanağı sağlanırken, bürokrasinin de azaltılması amaçlanıyor.
Bu düzenlemeyle, politika üretme ve denetim gibi fonksiyonlar dışında kalan her türlü görevin Yeminli Zirai Danışmanlara yaptırılması amaçlanıyor. Zirai Danışmanlara hangi görevlerin devredileceği ise akredite olduktan sonra ilgili Genel Müdürlükler tarafından belirlenecek. Devredilen her bir görevle ilgili olarak uygulama esasları ilgili genel müdürlük tarafından çıkartılacak ve zirai danışmanla sözleşme imzalanacak.
TARIM BAKANLIĞI GÖREVLERİNİ ÖZEL SEKTÖRE DEVREDECEK Zirai Danışmanlık Sistemi ile ilgili bilgi veren Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşer Yardımcısı İsmail Hakkı Sayın, Zirai Danışmanlık sisteminin Tarım Gönüllüsü projesinden farklı olduğunu söyledi. Tarım Gönüllülerinin çiftçileri sivil toplum örgütleri ve il özel idarelerinden aldıkları ücretler karşılanan karşılığında çiftçiye üretim aşamasında bilgi verdiklerini anımsatan Sayın, Zirai Danışmanların ise Tarım Bakanlığı'nın yürüttüğü başta DGD ve prim kaydı olmak üzere TMO'nun alım-satım kaydı, mezbahaların denetimi gibi bir çok görevi devlet adına yapacaklarını söyledi. Tarım Bakanlığı'nın sadece DGD kayıtları için personelinin yüzde 60'ını görevlendirdiğini anlatan Sayın, "Zirai danışmanlık sistemi Tarım Bakanlığı'nın kendi kendini özelleştirmesi anlamına geliyor" dedi.
Sistem sayesinde Tarım Bakanlığı teşkilat yapısında bir devrim yaşanacağını savunan Sayın, projenin yasal alt yapısının da Tarım Yasa Tasarısı ve Tarım Bakanlığı Teşkilat Yasası'yla oluşturulduğu kaydetti. Sayın, bugüne kadar çiftçiyle ziraat mühendislerinin devlet aracılığıyla buluşturulduğunu belirterek, devletin aradan çekilip görevini yeminli zirai danışmanlara devredeceğini söyledi. Sayın, "Akredite belgesinin 'bilginin test edildiği' anlamına geliyor. Yani sistemin uygulama başlaması ile 10 bin ziraat mühendisi, veteriner hekim, gıda mühendisi ve su ürünleri mühendisi devlet adına hareket edecek" dedi.
Sayın, uygulamanın başlamasıyla Doğrudan Gelir Desteği almak isteyen bir çiftçinin kaydını Yeminli Zirai Danışmana yaptıracağını belirterek, "Yeminli Zirai Danışman ise yaptığı işin karşılığında üreticiden bakanlığın belirlediği tarifeden ücret alacak. Bakanlık bunun gibi tüm hizmetlerini Zirai Danışmanlar aracılığıyla yapacak. Bu sayede Tarım Bakanlığı kayıt tutmak yerine asli görevi olan tarım politikalarını belirleyecek" diye konuştu.
KİMLER YEMİNLİ ZİRAİ DANIŞMAN OLACAK? Yeminli Mali Müşavir uygulamasından esinlenerek başlatılan projeyle yaklaşık 8 ile 10 bin kişinin görev yapması amaçlanıyor. Tarım Bakanlığı'nda en az 3 yıl staj yapmış ve akredite belgesini almış ziraat mühendisleri, veteriner hekimler, gıda mühendisleri, su ürünleri mühendisleriyle Tarım Bakanlığı'nda en az 10 yıl görev yapmış ve en az şube müdürlüğü görevinde bulunanlarla 1000 Köye 1000 Tarımcı Projesi'nde görev yapmış tarım gönüllüleri Yeminli Zirai Danışman olabilecek. Ancak zirai danışmanlık yapabilmek için Tarım Bakanlığı tarafından akredite belgesinin alınması gerekiyor. Zirai Danışman adayları sınavla belirlenecek. Sınavı kazananlar 3 yıl süreyle Tarım Bakanlığı tarafından belirlenecek yerlerde yada kıdemli bir zirai danışmanın yanında staj yaptıktan sonra akreditasyon belgesini alacak. Akredite olmuş Yeminli Zirai Danışman, Tarım Bakanlığı'nda ilgili genel müdürlükle sözleşme imzalayacak.
Zirai Danışmanların verdikleri hizmetler karşılığında çiftçilerden alacakları bedeller her yıl Tarım Bakanlığı tarafından belirlenecek. Tarifenin altında bir bedelle sözleşme yapılması ise yasaklanacak. Ayrıca Zirai Danışmanlık şirketleri de kurulabilecek. Tarım Bakanlığı ise akredite işlemlerini yaparak belge verecek. Görevlerini ihmal edenlerin akreditasyon belgesinin iptali ve tarifelerin yayınlanmasından sorumlu olacak olan bakanlık, zirai danışmanların faaliyetlerini denetleyecek ve her türlü esas ve usul ile ilgili mevzuatı hazırlayacak. Söz konusu uygulama sonunda ortaya herhangi bir Hazine zararı çıkması durumundaysa çiftiyle birlikte Zirai Danışan sorumlu olacak.