Tarım Bakanlığı'nda AB startı

ANKARA (İHA) - Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Türkiye'nin, Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecinde önündeki en büyük engel olarak gözüken tarımsal konulardaki sıkıntıların giderilmesi için kolları sıvadı.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, AB'nin de üzerinde önemle durduğu 'Tarımsal ürünlerde ilaç kalıntılarının' ölçülmesini ve önlenmesini sağlayacak olan Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Laboratuvarı'nın (BATAL) açılışını bugün yapıyor. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, AB İlerleme Raporu'nun tarım ile ilgili bölümünde özellikle altı çizilen sebze ve meyvelerdeki ilaç kalıntıları ile bu kalıntıları ölçecek laboratuvarların eksikliği konusunda çalışmalarını hızlandırdı. Bakanlık, ihraç edilen sera ürünlerinin ilaç kalıntısı nedeniyle geri dönmesini engelleyerek dış ticaret hacmini geliştirmek ve Türkiye'nin uluslararası pazardaki güvenirliliğini yeniden kazanmak için özel bir program başlattı. Seracılığın yoğun olarak yapıldığı Antalya'nın Kumluca İlçesi'ni pilot bölge olarak seçen Bakanlık, 'Tarımsal Ürünlerdeki İlaç Kalıntılarının Önlenmesi' isimli bir projeyi uygulamaya koydu. Bakanlık bu proje ile seralarda Entegre Ürün Yönetim Sistemine uygun, ilaç kalıntı riski taşımayan meyve ve sebzelerin üretilmesini ve bu

Reklam
Reklam

ürünleri pazarlanarak 'Tarladan sofraya gıda güvenliği' politikasını hayata geçirmeyi hedefliyor.

Tarım Bakanlığı bu kapsamda, sebze ve meyvelerde oluşabilecek ilaç ve ağır metal kalıntılarını incelemek üzere, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Laboratuvarı'na 'Kurma ve Çalışma' izni verdi. Tarım ve Köyişleri Bakanı Güçlü tarafından bugün açılacak laboratuarın faaliyete geçmesi ile birlikte, ihraç edilen tarımsal ürünler artık, ilaç kalıntısı nedeniyle gümrüklerden geri dönmeyecek. Ayrıca, projeyle üreticilerin de üretim safhasında daha bilinçli ilaç kullanması sağlanırken, Türk halkının da daha güvenilir ürünler tüketmesi sağlanmış olacak. BATAL'ın çalışmasını tamamlayarak , Türk Akreditasyon Kurumu'ndan (TÜRKAK) akredite belgesini almasıyla birlikte ihracatta verilecek analiz raporları, başta AB ülkeleri olmak üzere tüm dünya ülkelerinde geçerli sayılacak. Böylelikle Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Türkiye'nin AB yolunda önünde duran en büyük engellerden birini ortadan kaldırmış olacak.