Tarım Bakanlığı'ndan çiftçilere destek

ANKARA (İHA) - Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, çevre amaçlı tarımsal arazilerini koruyan üreticilere para ve teknik yardım desteğinde bulunacak.

Toprak ve su kalitesinin korunması, doğal kaynakların sürdürülebilirliği, erozyonun önlenmesi ve tarımın olumsuz etkilerinin azaltılması için başlatılan Çevre Amaçlı Tarımsal Arazilerin Korunması (ÇATAK) programı kapsamında 3 yıl destek alan üreticiler bu süre içerisinde Doğrudan Gelir Desteğinden yararlanamayacak. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ÇATAK Programını Tercih Eden Üreticilerin Desteklenmesine ve Bu Üreticilere Teknik Yardım Sağlanmasına Dair Yönetmeliği resmi gazetede yayınladı. 2006-2013 Tarım Strateji Belgesi'ne göre oluşturulan ÇATAK Programı yönetmeliğiyle hassas bölgelerdeki bozulma ve kirlenme tehdidi altındaki ekolojik dengenin yeniden tesisi ve sürdürülebilirliği için tarımsal üretim ile iştigal eden üreticilere ödenecek tazminatın tutarı ve ödemeye ilişkin usul ve esasları belirlendi. ÇATAK Programı'nın uygulanacağı iller ve alanlar Bakanlık tarafından belirlenecek. ÇATAK desteğinden yararlanacak üreticiler bulundukları il ve ilçelerde istenilen başvuru belgeleriyle müracaatta bulunarak hak sahibi olabilecek.

Reklam
Reklam

Uygulamada ise Tarım İl Müdürlükleri üreticinin başvuru belgesindeki bilgilerle arazide ön denetim yaptıktan sonra üreticiyle hibe anlaşması imzalayacak. 3 yıl süre ile geçerli olacak ÇATAK hibe anlaşmasıyla ilgili işlemlerde söz konusu denetimler Tarım Bakanlığı tarafından gerçekleştirilecek. Gerçeğe aykırı beyanda bulunan ya da sahte beyan verdikleri tespit edilenler hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulacak.

ÇATAK DESTEĞİ, ULUSLARARASI FİNANS KURULUŞLARI VE BÜTÇEDEN KARŞILANACAK Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ÇATAK programının öngördüğü üretim modelini tercih eden üreticilere yapılacak ödemeler için gerekli finansman ve program kapsamında yapılacak diğer ödemeler uluslararası finans kuruluşlarından sağlanan kaynaklar ve bütçenin ilgili harcama kalemlerinden karşılanacak. Üreticilere yapılacak ödemeler ise 3 kategoride gerçekleşecek. Buna göre, birinci kategorideki üreticiler mevcut üretimlerinden vazgeçerek, erozyonla mücadele (setleme, canlı veya cansız perdeleme, ideal sürüm tekniğinin uygulanması ve/veya koruma amaçlı boş bırakma). Arazinin ıslah edilmesi. Drenaj ve Taş toplama işlemlerinden 2 veya daha fazlasını tekniğine uyun bir şekilde tatbik ederse dekar başına yılda bir defa olmak üzere 3 yıl süre ile ÇATAK yardımı alacak. 2. kategoride ise mevcut üretimine devam eden veya değiştirerek aynı zamanda Uygun Sulama Tekniklerinin Kullanımı, Kontrollü İlaç, Gübre ve Hormon Kullanımı, Organik, Yeşil, Ağır Gübresi, Kompost gibi Kullanımı, Organik ve İyi Tarım uygulamalarından 2 veya daha fazlasını tekniğine uyun bir şekilde gerçekleştiren üreticilere dekar başına yılda bir defa olmak üzere 3 yıl süreyle ödeme yapılacak. 3. kategoride ise mevcut üretimine devam eden veya değiştiren aynı zamanda Daimi Bitki Örtüsü Oluşturulması, Yeni Çayır-Mera Tesisi veya İyileştirilmesi, Aşırı Otlatmanın Engellenmesi, Yem Bitkileri Yetiştirilmesi uygulamalarından 2 veya daha fazlasını tekniğine uygun yapan üreticilere dekar başına yılda bir defa olmak üzere 3 yıl süreyle ödeme yapılacak. ÇATAK programından ödeme yapılan üreticilere ödeme süresince Doğrudan Gelir Desteği'nden yararlanamayacak. Ödeme tutarlarıyla ödemelerin yapılabilmesi için gerekli yazışmalar Bakanlıkça çıkartılacak genelgeyle duyurulacak. Ödemeler, Ziraat Bankası aracılığıyla ÇATAK programı hak ediş tutarı kadar Yeni Türk Lirası olarak üreticinin hesabına yatırılacak.

Reklam
Reklam

Öte yandan, ÇATAK programı kapsamında haksız yere ödeme yapılmasına neden olanlar ile ÇATAK programı kapsamında haksız yere yapılacak ödemelerden yararlanmak üzere sahte veya içeriği itibariyle gerçek dışı belge düzenleyen ve kullananlar hakkında gerekli cezai ve kanuni işlemler yapılacak.