Tarım Bakanlığı'ndan "kuş gribi" açıklaması

ANKARA (İHA) - Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, geçen yıl yaşanan kuş gribi hastalığı salgınında numune alınan herhangi bir bölgeden daha analiz sonuçları beklenmeden en kötü senaryoya göre işlemler başlatıldığı ve gerekli tedbirlerin derhal alındığını bildirdi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, bazı basın-yayın organlarında 2005 yılında kuş gribi hastalığı teşhisi dolayısıyla laboratuarlara gönderilen örneklerde çeşitli aksamaların olduğu ve çürümüş tavuklar üzerinde analiz yapıldığına ilişkin haberlerle ilgili yazılı bir açıklama yapıldı. Açıklamada, Ağrı'dan kuş gribi hastalığı analizi konusunda referans laboratuar olan İzmir Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü'ne gönderilen örneklerin bulunduğu, kargoyu taşıyan otobüsün Afyon'da kaza yapması üzerine aynı bölgeden derhal yeni numune temin edildiği ve gerekli analizlerin yapıldığı bildirildi. Geçen yıl yaşanan kuş gribi hastalığı salgınında numune alınan herhangi bir bölgede daha analiz sonuçları beklenmeden en kötü senaryoya göre işlemler başlatıldığı ve gerekli tedbirlerin derhal alındığını belirtilen açıklama şöyle devam etti:
"Kuş gribi hastalığı salgını öncesinde hastalık teşhisi sadece bir merkezde yapılabilirken, bakanlığımız tarafından alınan acil tedbirler neticesinde 20 gün içerisinde 7 laboratuar daha devreye sokulmuş ve 7 bölgede 8 enstitüde kuş gribi hastalığı analizleri yapılabilir duruma getirilmiştir. Böylelikle ülkemizin herhangi bir bölgesinde, bir örneğin ulusal referans laboratuarına gönderilmesi gerekliliği ortadan kaldırılmıştır. 2005 Ekim-2006 Mart ayları arasında enstitülerimize 14 bin 523 adet örnek intikal etmiş bunlardan bin 471'i muayeneye uygun olmadığı için herhangi bir işlem yapılmadan imha edildi. Yanı dönemde Ağrı İli'nde de 42 adet örnek intikal etti ve bunlardan 18'i muayeneye elverişsiz bulunarak imha edildi. Laboratuar çalışmalarında zamanında ve uygun şartlarda örnek gönderilmesi önem arz etmektedir. Laboratuarlara intikal eden ve çeşitli sebeplerle muayeneye elverişsiz bulunan örneklerle ilgili olarak, örneklerin gönderildiği yerlerden en seri şekilde yeni örnekler alınarak araştırma sonuçlandırılmaktadır. Basın-yayın organlarında yer alan eksik bilgilere dayalı bu tür haberler, kuş gribi hastalığı ile mücadele konusunda uluslararası kuruluşlar tarafından dünyaya örnek olarak gösterilen ülkemizin imajını olumsuz yönde etkilemektedir."

Reklam
Reklam