Tarım Bakanlığı'nın 'kadrolu' ciritçileri

ANKARA (İHA) - Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na bağlı Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğü, cirit sporuna son 50 yıldır damgasını vuran Erzurum'un bu alandaki üstünlüğünü kırmak ve yeni bir takım oluşturmak amacıyla Erzurum'dan 10 ciritçi transfer etti.

TMO'nun teklifine, 'kadrolu iş' şartı ile 'evet' diyen Erzurum merkeze bağlı Dereboğazı Köyü'nden çoğu akraba olan 10 kişi, 1990 yılından beri Başkent'te ata sporu cirit oynuyorlar. TMO'da işçi statüsüyla işe başlayan aynı zamanda da kurumun cirit takımında forma giyen ciritçiler, haftasonları Ankara'nın Kazan ilçesindeki tesislerde biraraya gelip hem antrenman yapıyorlar hem de memleket hasreti gideriyorlar. Gurbette cirit oynayan sporcular yaptıkları antreman maçında nefesleri kesen bir gösteriye imza attılar.

Reklam
Reklam

İş bulmak için Ankara'ya geldiklerini belirten ciritci Paşa Söylemez, "Ankara'da memleket özlemi çekiyoruz. Yaklaşık 15 yıl önce Ankara'ya geldik. Memleketimizi çok özledik ama hiç olmazsa Ankara'da da beraberiz" diye konuştu. TMO'dan gelen 'kadrolu iş' sözü nedeniyle Erzurum'dan ayrılıp Başkent yollarına düştüklerini vurgulayan Özkan Keskin ise "Bizim köyde Dereboğazı Atlıspor isimli bir cirit takımımız vardı. Erzurum'dan Ankara'ya transfer olduk. Kısmet böyleymiş" dedi. Ailelerini, eş ve dostlarını Erzurum'da bırakarak ekmek parası uğruna Ankara'ya yerleştiklerini anlatan Ertekin Şimşek de, "Cirite gönül verdiğimiz için buradayız" ifadesini kullandı.
TMO Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu ise kuruma bağlı spor kulübü bünyesinde cirit takımını 1990 yılında kurduklarını belirterek, Erzurum'dan transfer ettikleri ciritciler sayesinde 2003 yılına her sene şampiyon olduklarını söyledi. Ciritin ata sporu olduğunu ve atın ise Türklerin Orta Asya'dan Viyana kapısalarına ulaşmasında simge haline geldiğini ifade eden Kemaloğlu, "Cirit sporu 1957 yılında Erzurum'da kulüp olarak faaliyete başlamış. Biz ata sporun başkentte de yapılmasını istedik. Başkent Ankara'da vatandaşlarımıza cirit ve at sevgisini yaygınlaştırmak için bu takımı kurduk. Ciriti tanıtmak ve bu sporun faaliyetlerini halka tanıtmak istiyoruz. TMO bünyesinde bir Atcılık Okulu kurmayı düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Ciritin çok masraflı bir spor olduğunu ifade eden Kemaloğlu, "Daha önce cirit gibi sportif faaliyetleri kurumun desteğiyle geçekleştiriyorduk. Ancak önceki yıllarda Başbakanlığın genelgeleriyle kurumsal katkılar yasaklandı ve kulüp faaliyetleri üye aidatlarıyla sürdürülüyor. Bu durum gelecekteki başarılarımızı önemli oranda azaltacaktır" diye konuştu.