"Tarım Bakanlığı'nın kararı PKK'ya yarayacak"

ANKARA (ANKA) - Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın, Kurban Bayramı öncesinde TÜRKVET Sığır Kayıt Sistemi'ne girmeyen sığır cinsi hayvanların kayda alınması için yılsonuna kadar ek süre vermesinin, hayvan kaçakçılarını kaçakçıları nemalandırmak anlamına geleceğini söyledi. Aygün, PKK'nın gelirlerinden birinin de hayvan kaçakçılığı olduğunu kaydetti.

Aygün yaptığı yazılı açıklamada, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın Türkiye'deki hayvan varlığını kayıt altına almak amacıyla küpeleme sistemi kurduğunu, sığır cinsi hayvanların 31 Aralık 2006 tarihine kadar TÜRKVET kayıt sisteminde kayda geçirildiğini hatırlatarak, bu tarihten sonra da sadece 0-6 aylık buzağıların kayda geçirilmesine devam edildiğini belirtti. Aygün, Tarım Bakanlığı'nın, 15 Ekim tarihinden itibaren 31 Aralık 2007 tarihine kadar kayıtsız olan tüm sığır cinsi hayvanların küpelenerek kaydedilmesi için 81 ilin müdürlüklerine genelge gönderdiğini ve TÜRKVET veri tabanının bu tarihe kadar açık tutulacağını ifade etti.

Reklam
Reklam

-"KAÇAKÇILARA GÜN DOĞDU"-
Kurban Bayramı öncesinde alınan söz konusu kararla kaçakçıların ekmeğine yağ sürdüreceğini savunan Aygün, "Türkiye'de yılda 1 milyon 300 bin ton kırmızı et tüketiliyor. Resmi verilere göre, kesilen hayvanlardan elde etilen et miktarı 400-500 ton civarında. Geriye kalan 700-800 bin tonun ise yurt içi kayıt dışı ve yurt dışından kaçakla temin edilen hayvanların kaçak kesimleri ile temin edildiği ortaya çıkmaktadır" dedi.

Bakanlığın, kayıtları yeniden açmasına, illerin coğrafya yapısı, küpeleme kayıtlarının iş yoğunluğu nedeniyle tamamlanamamasını ve yetiştiricilerden gelen talepleri gerekçe gösterdiğini belirten Aygün, "Kayıtdışı hayvan varlığı, Türkiye'de Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi dışında bulunmuyor. Bu iki bölgede de sadece sınır bölgelerinde yoğunlukta. Dolayısıyla bu genelge, sadece bu bölgedeki hayvanların küpelenmesini sağlayacak. Kayıt dışı az sayıda sığır kayda geçerken çok sayıda kaçak hayvan da kayıtlara girmiş olacak" diye konuştu. Türkiye'ye kaçak hayvan girişinin sınır bölgelerinden yapıldığını, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde kaçak hayvan girişinin yaşandığını söyleyen Aygün, "Türkiye'de küpelenmemiş sığırların kesilmesi ve nakledilmesi yasak. Bugüne kadar kaçak yoldan girenler sadece girdikleri bölgelerde kesilebiliyordu. Bu genelge sayesinde kaçak hayvanlar küpelenerek tüm yurt sathına yayılabilecek" dedi.
Bakanlığın, iyi niyetle yola çıkarak az sayıda yetiştiricinin sığırına kayıt imkanı sağlayan bu kararıyla kaçakçılara gün doğuracağını da belirten Aygün, "Kurban Bayramı öncesinde, binbir sıkıntı ile hayvan yetiştirip, satmayı planlayan gerçek yetiştiriciler, bu karar nedeniyle sıkıntı çekecek, kaçakçılarla haksız rekabete girmek durumda kalacak. Bu durum ise, ülkemizin hayvancılık sektörüne zarar verecektir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

-"KAÇAKÇILIĞIN GELİRİ PKK'YA"-
Türkiye'nin son dönemde gündemini işgal eden PKK terörünün gelirlerinden birinin de hayvan kaçakçılığı olduğuna dikkat çeken Aygün, şunları söyledi:
"Türkiye'de 30 bin cana ve yaklaşık 100 milyar dolarlık kayba neden olan PKK terörünün para kaynaklarından biri de hayvan kaçakçılığı olduğu bilinmektedir. Türkiye'ye kaçak giren etin rakamsal bilançosunun yaklaşık 5 milyar YTL olduğu hesaplanıyor. Türkiye'ye kaçak hayvan girişi vergi kaybı da oluşturuyor.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, aldığı bu iyi niyetli karar nedeniyle PKK terör örgütü de gelir elde edecek. Bakanlık, PKK'nın nemalanacağını bilse herhalde böyle bir karar almazdı. Sayın Bakan'a sesleniyorum: Bu kararınız, hayvan yetiştiricilerini korumaya yaramayacaktır. Bu karar, kaçakçılıktan nemalanan terör örgütünün ekmeğine yağ sürmektir, kaçakçıyı beslemektir. Yanlış alınmış bu karardan en kısa zamanda vazgeçilmelidir." (ANKA)