Tarım Genel Ortalamanın Üzerinde Büyüdü

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımın yine genel ortalamanın üzerinde büyüdüğünü...

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımın yine genel ortalamanın üzerinde büyüdüğünü bildirerek, “Tarım, avcılık, ormancılık ilk çeyrekte reel olarak yüzde 3,6, balıkçılık yüzde 3,9 büyüdü. İlk 3 ayda özellikle sebze ve hayvancılıktaki üretim artışı büyümeyi getirdiğini” dedi.

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada Türk tarımının 2011 yılında 101,3 milyar liralık cari hasılasını 2012 yılında 109,8 milyar liraya çıkardığını, balıkçılıkta da 2,3 milyar liralık hasılanın 2,8 milyar lirayı aştığını, 103,6 milyar lira olan toplam hasılanın da 112,6 milyar lirayı geçtiğini, 2013 yılının ilk üç ayında da tarım, avcılık ve ormancılıkta 12 milyar 971,6 milyon, balıkçılıkta 930,7 milyon lira hasıla elde ettiğini belirtti. Bayraktar, 2012 yılında tarım, avcılık ve ormancılığın yüzde 3,5, balıkçılığın yüzde 3,1 büyüdüğünü, 2013 yılının ilk üç ayını da tarım, avcılık ve ormancılıkta yüzde 3,6, balıkçılıkta yüzde 3,9 büyümeyle geçirdiğini vurguladı. Şemsi Bayraktar, 2007’deki gerilemesinden sonra tarımın üst üste 5 yıldır büyüdüğünü, bu yıla da büyümeyle başladığı bilgisini verdi. Tarımda üretici fiyatlarında yaşanan düşüşün tarımın cari hasılasına olumsuz yansıdığını, cari fiyatlarla tarım, ormancılık ve avcılıkta 2013 yılının ilk çeyreğinde yüzde 1,9 gerileme görüldüğünü belirten Bayraktar, balıkçılıkta üretici fiyatlarında düşüş olmaması yüzünden cari fiyatlarla yüzde 18,7 büyüme yaşandığını vurguladı.

Reklam
Reklam

FAALİYET KOLLARINDA BÜYÜME RAKAMLARI

Bayraktar, şunları kaydetti: “Türkiye’nin milli geliri cari fiyatlarla 2013 yılının ilk 3 ayında 357,85 milyar liraya ulaştı. Ekonomi 2013 yılın ilk 3 ayında sabit fiyatlarla yüzde 3 büyüdü. Büyümenin genelde yüzde 3, imalat sanayinde yüzde 2,8, inşaatta yüzde 5,9, toptan ve perakende ticarette yüzde 2,9 olduğu, madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 4,5 gerileme yaşandığı bir ortamda tarımda büyümenin yüzde 3,6’yı bulması önemlidir. Balıkçılıktaki büyüme de yüzde 3,9’dur. Reel büyümede tarımı geride bırakan faaliyet kolları, yüzde 13,7 büyüyen oteller ve lokantalar, yüzde 6,5 büyüyen mali aracı kuruluşların faaliyetleri, yüzde 6,4 büyüyen dolaylı ölçülebilen mali aracılık hizmetleri, yüzde 5,7 büyüyen gayrimenkul, kiralama ve iş faaliyetleri, yüzde 5,2 büyüyen kamu yönetimi, savunma, zorunlu sosyal güvenlik, yüzde 4,8 büyüyen ev içi personel çalıştırma, yüzde 4,6 büyüyen eğitim faaliyeti oldu.

Büyüme, sağlık işleri ve sosyal hizmetlerde yüzde 3,6, imalat sanayinde yüzde 2,8, toptan ve perakende ticarette yüzde 2,9, ulaştırma, depolama ve haberleşmede yüzde 1,5, diğer sosyal, toplumsal ve kişisel hizmet faaliyetlerinde yüzde 1,2, konut sahipliğinde yüzde 1’de kaldı.

Reklam
Reklam

Ocak-Mart döneminde madencilik, taşocakçılığında yüzde 4,5, elektrik gaz, buhar ve sıcak su üretimi ve dağıtımında yüzde 3 gerileme meydana geldi.”

“BÖLGEMİZDE BÜYÜK BİR GIDA AÇIĞI VAR"

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, bu ortamda yüzde 3,6 büyüyen Türk tarımının, yapısal sorunların çözülmesi, piyasa istikrarının sağlanması, girdi fiyatlarının makul seviyelere çekilmesi, rekabet koşullarının sağlanması durumunda 2023 yılında 85 milyon ülke nüfusunu, 50 milyon turisti beslemesinin yanı sıra 50 milyar dolarlık ihracat, 150 milyar dolarlık hasıla gerçekleştirebileceğine dikkati çekti. Bayraktar, “Bölgemizde büyük bir gıda açığı var. Rusya, Kafkas ülkeleri, Ortadoğu ülkeleri, Kuzey Afrika ülkeleri, Çin ve Uzakdoğu ülkelerinin gıda ithalatları gittikçe artırıyor. Türkiye, tarımdaki potansiyelini kullanabilirse, bu ülkelerin gıda açığı kapatmaya aday ülkelerin başında gelir” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: