Tarım ilacı israf oluyor

BURSA (İHA) - Çiftçilerin eğitimsizliği sebebiyle her yıl trilyonlarca liralık gübre ve tarım ilacının israf olduğu bildirildi.

Bursa'nın Mudanya İlçesi'nde Mudanya Köylüleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (KÖY-DER) üyeleri, AK Parti İlçe Başkanı Mevlana Şimşek'i ziyaret ederek, tarım konusunda destek istediler. KÖY-DER Başkanı Ali Oral, sadece ilçe merkezi ve köylerde özellikle zeytin, kara incir ve diğer ürünlerde her yıl 10 trilyon liralık gübre ve ilaç kullanıldığını, bunun 5 trilyon lirasını devletin süvbanse ettiğini, kalan 5 trilyon lirayı ise çifçilerin karşıladığını belirterek, "Şuursuzca yapılan uygulamadan dolayı 5 trilyon liralık gübre ve ilaç boşa gidiyor. Bu hem kaynak israfına, hem de ekolojik dengenin bozulmasına sebebiyet veriyor. Çiftçi ve devlet zarar ediyor. Çiftçimizin zor günler yaşadığı bu dönemde maliyetleri düşürmek ve devleti de zarardan kurtarmak için, üreticileri bilgilendirmek gerekiyor. Bunun için köylerde seminerler vermeyi düşünüyoruz. Ayrıca sadece Yalova'da bulunan yaprak ve toprak analiz laboratuarının Mudanya'ya kurulmasını istiyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

AK Parti İlçe Başkanı Şimşek ise, "Çifçiler için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız. Gerekli yerlerle koordinasyon kurarak üreticilerimizin daha bilinçli ve sağlıklı tarım yapmalarını sağlayacağız. Gübreleme ve ilaçlama hususunda Tarım Müdürlüğü ile görüşeceğiz, gerekirse üniversiteden de destek alacağız. Ayrıca laboratuar için ne yapılabilir onu da araştıracağım" diyerek, çiftçilere destek sözü verdi.