ANKARA (İHA) - Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, zirai ilaçların tavsiye dışı alanlarda kullanımını önlemek için barkod sistemine geçti.
Barkod sisteminin uygulama geçmesiyle birlikte, sebze-meyvelerde ilaç kalıntısı olup olmadığı izlenebilecek. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, ihraç edilen tarım ürünlerinin iadesi nedeniyle zaman zaman gündeme gelen sebze-meyvedeki limitin üzerindeki zirai ilaç kalıntısı sorununu çözmek için, iki önemli uygulama başlattı.1 Ocak 2004'ten itibaren, Türkiye'de üretilen, ithal edilen ve pazarlanan her türlü zirai ilaca barkod verilmesi uygulamasına geçildi. Bu uygulama sayesinde ilaçlar, üretici-ithalatçıdan bayiye, çiftçiye kadar bilgisayar üzerinden izlenebilecek. Hangi firma kime ne ilaç satmış, hangi üretici bu ilacı hangi amaçla almış belli olacak. Böylece, bir ilacın tavsiye edilmeyen alanlarda kullanımı da önlenmiş olacak. Sistemin, bu yılın ilk yarısında tam olarak işlemesinin sağlanması öngörülüyor. Uluslararası ilaç firmalarının geçen yılın ortalarından beri, ithal ettikleri, ürettikleri ya da pazarladıkları her tür ilaca barkod uyguladığını belirten yetkililer, yıl başından beri de bu uygulamanın tüm sektörü kapsayacak şekilde genişletildiğini bildirdiler. Ancak firmalara, ellerindeki etiketler bitene kadar etiketli satış konusunda zaman verildi.
Diğer taraftan, zirai ilaç satışlarının izlenmesine yönelik barkod okuma programının yazılımı konusunda iki bilgisayar firması çalışmalarını sürdürüyor. Bu yazılım, tamamlandıktan sonra ilaç bayileri ve tarım il müdürlüklerine dağıtılacak. Böylece, ilaç satışları, anında il müdürlükleri tarafından izlenecek.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, ilaç piyasası yanında, sebze-meyvede mevcut kalıntı durumunu belirlemek içinde bir çalışma da başlatıyor. Tarla üretiminde zirai ilaç kalıntısı sorunu yaşanmadığına işaret eden yetkililer, sera üretimindeki durumu saptamak için, Türkiye'de örtüaltı sebze üretiminin yüzde 80'inin yapıldığı Antalya, Muğla, Adana ve Mersin'de izleme projesi başlatıldığını açıkladı. Bu illerde, tarım il müdürlüğü elemanları, seralardan, pazarlardan ve hallerden düzenli olarak sebze-meyve örnekleri alarak ilaç kalıntılarına bakacak. Sera üretim sezonunun sonuna kadar yapılacak bu analizlerle, ilaç kalıntısında mevcut durum tespit edilecek.