Tarım işçisi çocukların sorunları

ŞANLIURFA (İHA) - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Şanlıurfa Milletvekili Vedat Melik, GAP kapsamındaki sulama projelerinde herhangi bir ilerleme olmadığından kendi bölgelerinde geçimini temin edemeyen insanların çocuklarıyla birlikte değişik illerine çalışmaya gittiğini, bundan dolayı çocukların okuldan uzak kaldığını belirtti.

Şanlıurfa'da havaların ısınmasıyla başlayan mevsimlik işçi hareketleriyle birlikte okul çağındaki çocukların eğitimlerini yarıda bıraktığını, yeni öğretim yılına da geç başladıklarını belirten CHP Milletvekili Vedat Melik, "Sadece Şanlıurfa ilinde 11 bin 189 kız, 17 bin 593 erkek olmak üzere toplam 28 bin 782 öğrenci, okullarına kayıt yaptırdığı halde eğitimlerini bırakarak aileleriyle birlikte çalışmaya gitti. Bu sayının Türkiye'deki 670 ilçe merkezinin nüfusundan daha büyük olduğunu söylersek, olayın vahametini daha iyi ortaya koymuş oluruz. Şanlıurfa'da, Diyarbakır'da, Mardin'de ya da Adıyaman'da aileleri, kendi oturdukları beldelerde veya köylerde iş bulamadıkları için Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde geçici tarım işçisi olarak çalışan ilköğretim çağındaki çocukların, her eğitim yılında yaklaşık 3 - 4 ay okula gidememelerini ve dolayısıyla birçok çocuğun eğitimlerini yarım bırakmalarını nasıl telafi edeceksiniz?" diye sordu.

Reklam
Reklam

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin diğer bölgelere göre daha sorunlu olmasının temel nedeninin eğitimdeki eşitsizlik olduğunu savunan Melik, "Öyleyse, Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin birinci görevi hiç kuşkusuz ki Anayasal bir zorunluluk olan, bölgede, bireylerin öncelikle temel eğitimlerini almalarını sağlamaktır. Çünkü sosyal yaşama katılan on binlerce gencimizin büyük bir çoğunluğu temel eğitimlerini bile alamadıklarından gelecekten umutsuz, beklentisiz bireyler olarak yaşamlarını sürdürecekler, kayıp bir nesil olacaklardır. Eğer önemsenirse ve uğraşılırsa çözülemeyecek sorun yoktur. Kalıcı çözümler bulmak henüz mümkün değilse, geçici çözümler bulabiliriz. Bu çocukların hiç olmazsa çalışmaya gittikleri bölgelerde okullarına devam etmelerini sağlayabiliriz. Mademki Türkiye'de her bölgede ilköğretim okulu vardır, o halde, bu çocukların bulundukları illerde okula devam etmelerini mutlaka sağlanmalıdır. Bunu da, mevcut sistemimiz içinde yani o ilin valisi, kaymakamı, muhtarı ve jandarması marifetiyle sağlamak mümkündür" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

CHP Milletvekili Vedat Melik, problemin bir çözümünün de bölgedeki sulama yatırımlarının bir an evvel tamamlanması olduğunu kaydederek, "Böylelikle geçim temini için başka bölgelere giden insanlarımız kendi yerlerinde kalırsa bu eğitim problemi de çözülmüş olur. Güneydoğu Anadolu Projesi'nin, özellikle sulamayla ilgili yatırımlarının bir an önce hızlandırılması ve bitirilmesiyle birlikte, hem Türkiye'nin hem de bölgede yaşayan insanların, başta eğitim olmak üzere, birçok sorununun, çözüme kavuşacağı herkes tarafından bilinmektedir. Milli Güvenlik Kurulu da son toplantısında, Fırat ve Dicle havzalarında yapılması planlanan işlerin bir an önce tamamlanması yönünde aldığı tavsiye kararı da konunun ne kadar önemli olduğunu ayrıca ortaya koymuştur" şeklinde konuştu.