Tarım Kredi Kooperatifi: 'Tüm Çiftçi Borçları Erteleme Kapsamında Değil'

Tarım Kredi Kooperatifleri Samsun Bölge Müdürü Mesut Atav, kredi borcu olan çiftçilerin borç erteleme ile...

Tarım Kredi Kooperatifleri Samsun Bölge Müdürü Mesut Atav, kredi borcu olan çiftçilerin borç erteleme ile ilgili cep telefonlarına gönderilen SMS mesajları ile yanlış bilgilendirildiğini söyledi. Bölge Müdürü Atav, bütün borçların erteleme kapsamında olmadığını vurguladı.

1 Ocak 2012 - 28 Ağustos 2012 tarihleri arasında meydana gelen sel, su baskını, fırtına, aşırı yağış, aşırı kar yağışı, dolu, don, kuraklık, yıldırım düşmesi ve hortum gibi afetlerde ekili ürünleri, hayvanları, tesisleri veya seraları zarar gören çiftçilerin daha önce kullandıkları düşük faizli krediler, Bakanlar Kurulu kararıyla erteleme kapsamına alınmıştı. Ertelemeden Samsun, Amasya ve Sinop’un da bulunduğu 60 ilde Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı çiftçiler yararlanacağı açıklanmıştı.

Reklam
Reklam

Çiftçi borçlarının ertelenmesi ile ilgili kararname hakkında bilgi veren Tarım Kredi Kooperatifleri Samsun Bölge Müdürü Mesut Atav, tüm borçların erteleme kapsamında olmadığını söyledi. Kamuoyunda bazı kurum ve kişilerin bilgi sahibi olmadığı halde açıklama yaparak çiftçileri yanılttığına dikkat çeken Atav, “Sanki tüm çiftçi borçları erteleme kapsamına alınmış gibi açıklamalar yaparak geri dönüşü olmayan ve çiftçimizin ciddi mağduriyetine sebep olacak açıklamalarda bulunanlar var. Bunlara itibar edilmemesini önemle hatırlatıyoruz. Ertelenmeden yararlanıp yararlanamayacağını mutlaka kredi kullandığı tarım kredi kooperatifine müracaat ederek öğrenmelerini tavsiye ediyoruz." dedi.

Yapılandırma kapsamında olmadığı halde vadesinde borcunu ödemeyen çiftçilerin borçlarına hem ceza faizi, hem avukat ve icra takip masrafları yükleneceğinin altını çizen Bölge Müdürü Mesut Atav, erteleme kapsamda olmayan borçların vadesinde ödenmesi gerektiğini vurguladı. Tarım kredi kooperatiflerine tarım sigortası yaptırmamış olanların ertelemeden faydalanamayacağını bildiren Atav, “Şimdiden tüm üreticimizi ürünlerinin sigortasını yaptırmaları hususunda uyarıyoruz ki bu tür afetlerde de devlet desteklerinden yararlansınlar. TARSİM kapsamında olan tüm üretim ve varlıkların mutlaka sigortası yapılmalıdır. Ayrıca borcun ödenmeden vadesinin bir yıl uzatılması halinde, tespit edilen limitin tamamı ya da önemli bir bölümü kullanılmış olacağından yeni kredi kullanması imkânsız hale gelecektir. Üretici bütün bunları iyi planlamalıdır.” açıklamasında bulundu.

Reklam
Reklam

Ertelemeden yararlanabilmek için ise şu şartlar gerekiyor;

1-Çiftçi kayıt sistemine (ÇKS) kayıtlı olmak
2-İndirimli kredi kullanmış olmak (Tarsim ürün sigortası yaptıran ortaklar indirimli krediden yararlanabilmektedir.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: