Tarım Öğretiminin 167. Yılı

Tarım öğretiminin 167. yılı Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi’nde düzenlenen törenle kutlandı.Ziraat Fakültesi Fahrettin...

Tarım öğretiminin 167. yılı Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi’nde düzenlenen törenle kutlandı.

Ziraat Fakültesi Fahrettin Tosun Konferans Salonu’ndaki Törene; Vali Yardımcısı Mustafa Özer, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halis Ölmez, TAGEM Genel Müdür Yardımcısı Dr. Necati Tulgar, Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Samsun Şube Başkanı Doç. Dr. Hasan Önder, Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Turgut Erel, öğretim üyeleri, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

Tören, Ziraat Fakültesi 4. sınıf öğrencisi Ali Konaş’ın konuşmasıyla başladı. Ardından, Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Samsun Şube Başkanı Doç. Dr. Hasan Önder, “167 yılını kutlayan tarım öğretiminde bu zamana kadar emeği geçenleri kutluyor ve bu törende olmaktan mutluluk duyuyorum” dedi.

Reklam
Reklam

Günün anlam ve önemine vurgu yapan Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kuran ise konuşmasında şunları kaydetti: “Tarımsal eğitim konusunda ilk girişim Osmanlı döneminde 10 Ocak 1846 yılında Yeşilköy'de Ayamama Çiftliğinde kurulan Mekteb-i Zirai-i Şahane ile olmuştur. 1976 yılında kurulan fakültemiz, ülkemizde ve bölgede tarımsal üretimin gelişmesine önemli katkılar sağlamıştır. Ülkemizde hem kuruluş ve hem de kalite ve kapasite bakımından ilk sıralarda yer alan ve bölgesinde lider olan fakültemizde yaklaşık bin 300 lisans, 267 yüksek lisans ve 83 doktora düzeyinde öğrenci ile tarımsal öğretim devam etmektedir. Ayrıca bölgesel ve ulusal birçok tarımsal problemin çözümüne yönelik yoğun araştırmalar yapan, uluslararası ilişkilerde güçlü, üniversite dışı kaynaklardan önemli düzeyde yararlanabilen, üretken akademik kadrosuyla her geçen gün daha da güçlenmektedir. Ülkemiz tarımsal üretim düzeyi, sadece kendi nüfusunu değil dünyadaki birçok insanın beslenmesine de katkı yapacak düzeylere ulaşmıştır. Ülkemizin, tarımsal üretim değeri bakımından son yıllardaki başarılar ile dünyada 7. sıraya, Avrupa'da ise 1. sıraya yükselmesinden gurur duyuyoruz. 1960 yılından günümüze kadar tarım ürünleri üretimindeki artış (yüzde 2.3), nüfus artış hızının (yüzde 2) önünde olmuştur. Bu durum özellikle tüketiciler açısından son derece önemlidir. Tarım öğretiminde nice başarılı yıllar dileğiyle katılımınızdan dolayı hepinize teşekkür eder, saygılar sunarım.”

Reklam
Reklam

Rektör Yardımcısı Prof. Dr Halis Ölmez ise yaptığı konuşmada, “1846 yılında tarımsal üretim ilk kez Osmanlı döneminde başlamıştır. Bu yıllar aynı zamanda Tanzimat dönemidir. Ziraat Fakültemiz Üniversitemizin ilk fakültelerindendir ve bu gurur vericidir. Ayrıca fakültemizdeki uygulama merkezi ihtiyacının da giderilmesi için gerekli desteği vereceğiz” dedi.

Konuşmaların ardından TAGEM Genel Müdür Yardımcısı Dr. Necati Tulgar, “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Ar-Ge Faaliyetleri” konulu konferans verdi. Tulgar görsel sunumla desteklediği konferansında; Türkiye’de ve Dünya’da Ar-Ge, Tarımsal Araştırma Sistemi, Personel Bütçe ve Ar-Ge Programları, Araştırma Çıktıları, İleri Ar-Ge Merkezleri gibi konulardan söz etti.

Konferansın ardından Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kuran, Dr. Necati Tulgar’a plaket takdim etti. Etkinliğin sonunda meslekte 25 yılını dolduran öğretim üyelerine plaket takdim edildi ve biniş giydirme töreni yapıldı.

Tören, hatıra fotoğrafının çekilmesiyle sona erdi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: