Tarımsal öğretimin başlamasının 167.yıl dönümü tüm yurtta olduğu gibi Van’da da kutlandı.
Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dr. Cengiz Andiç Kültür Merkezi salonunda düzenlenen program saygı duruşu akabinde İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Programda açılış konuşmasını yapan Ziraat Fakültesi öğrencisi Nalan Çiftçi, tarımsal yüksek öğretiminin bugünkü sorunlarına değindi. Tarımsal öğretimi sorunlarının başında eğitim sistemindeki sıkıntılar olduğuna dikkat çeken Çiftçi, “Öğrencilerin okudukları bölümlerde taşıdıkları diploma kaygısı ile mesleki gelişmelerine yeterli önemi vermemesi, meslekteki geleceklerini garanti alamadıkları için yaşadıkları kaygılar, ziraat fakültelerinin üniversiteye giriş puanlama sistemlerinde hak ettiği önemi ve değeri görmemesi büyük bir sorundur. Bu sorunların yanında kontenjan fazlalığı, yeterli çalışma sahası olmaması dolayısı ile ortaya çıkan meslek kaymaları gibi problemlerin yanında, süregelen zirai politikalardaki yetersizlikler eğitim politikalarını da etkilemektedir” dedi.
Tarımın her geçen gün önem kazandığını ve dolayısıyla tarım sektöründe çalışanların yükünün ağır, sorumluluğunun büyük olduğunu ifade eden Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası Van Şubesi Başkan vekili M. Şefik Kayalık ise, “Yerkürede yaşanan iklimsel değişiklikler, doğal kaynakların hızla tüketilmesi, dünya nüfusunun artması, sanayi atıkları, çevre kirliliği gibi sayısız sebepler tarımı dolayısı ile gıda sektörünü her geçen gün daha önemli kılmaktadır” ifadelerini kullandı.
Van Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner ise yaptığı konuşmasında, besin ihtiyacı ve besin mecburiyetinin, insanlık tarihiyle başladığını ve insanlık tarihinin sonuna kadar da devam edecek olan bir mecburiyet olduğunu belirterek, “ Gıda üretimi konusunun bütün insanlığın ortak bir meselesi olduğu için her bireyin her ferdin doğrudan ilgilenmek zorunda olduğu ve bigane kalamayacağı çok önemli bir konudur, bir meseledir. Gıda üretimin amacı da insanın ihtiyacı olan besini üretmektir” dedi.
2050 YILINDA DÜNYA NÜFUSUNUN EN BÜYÜK SORUNU AÇLIK OLACAK
YYÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şefik Tüfenkçi de, tarımın temel ihtiyaç maddelerinin üretilmesi, diğer sektörlere hammadde temini, işlenmiş ya da işlenmemiş ürün ihtiyacındaki payı istihdam sağlama özelliği açısından ülkemiz ve dünya ölçeğinde en önemli sektörlerin başında geldiğini vurguladı. 2050 yılında dünya nüfusunun en önemli sorununun açlık olacağını dile getiren Tüfenkçi, “Bu olumsuzluklar içinde gerek dünyanın gerekse ülkemizin artan gıda ihtiyacının temini, üretim ve alanlarının arttırılmasıyla mümkün olmadığına göre ancak ve ancak tarımsal üretimde verimliliğin arttırılması ile sağlanabilecektir. Aynı zamanda tarımsal üretimin arttırılması kadar, kaliteli ve sağlıklı ürünlerin üretimi önemli ve bunun temininde iyi yetişmiş meslek elemanlarının varlığı ile doğru bilgi ve beceriye sahip üreticilerin etkili olacağı açıktır” diye konuştu.
TARIMDA KENDİ KENDİMİZE YETEMEZ HALE GELDİK
YYÜ Rektörü Prof Dr. Peyami Battal ise konuşmalarında, kendi kendine yeten az sayıda ülkelerden biri olan Türkiye'nin, gelinen noktada kendi kendine yetemez hale geldiklerini vurgulayarak, “Bu ciddi bir sorun. Ciddi bir şekilde ele alınıp incelenmesi gereken bir sorundur. İnsanlar hayatlarında kullandıkları birçok şeyden vazgeçebilir. Onlar olmadan da yaşamlarını sürdürebilirler. Ancak gıda olmadan dolayısıyla yemeden içmeden asla yaşayamaz. Bu da şuanda bütün ziraat fakültesinde okuyan öğrencilerimizin ve öğretim üyelerimizin ve çiftçilerimizin dünya için ne kadar anlam ifade ettiğini gösteriyor” şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz