Tarım reformu geliyor

**Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, tarımsal arazilerin miras yoluyla bölünmesini engellemek için yeni bir tasarı hazırladıklarını belirterek, “toprağın tamamını satın almak isteyen mirasçıya Bakanlık kredisi sağlanacağını” açıkladı.

**

Eker, hissesini devretmek istemeyen mirasçılardan “aile şirketi kurmaları”nın isteneceğini söyledi. Bakan Eker, dünyanın hiçbir yerinde tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmediğini belirterek, hazırlıklarını yürüttüğü “reform”u Hürriyet’e şöyle anlattı:

Reklam
Reklam

“Tarımsal Arazi Edindirme Ofisi”
“Hazırlanan tasarıya göre, miras babadan oğula geçerken toprak bölünmeyecek. Hissedarlar kendi aralarında anlaºtıkları takdirde toprağı birine devredecekler. Hisseleri satın alan kişi hisseleri oranında mirasçılara paralarını ödeyecek. Bunu desteklemek için bir ‘Tarımsal Arazi Edindirme Ofisi’ kurup, kredi temin edeceğiz. Hisselerini satmak istemeyenlerin ise biraraya gelerek şirket kurmaları sağlanacak.

Verimlilik ölçekle sağlanır
Aslında biz toprağın miras yoluyla bölünmesini engellemek için 2006 yılında bir adım attık ve tarım arazileri için bölünemez parsel büyüklüğünü 20 dekarla sınırladık. Ama bu, insanların karınlarını doyurmaya yetmiyor. Türkiye’deki tarım sektörünün temel sorunu verimlilik. Verimliliği de ancak ölçekle sağlarsınız. Belirli bir ölçeğin altında olduğu zaman, sabit masraflarınız yüksek kalıyor ve elde ettiğiniz ürün bunu karşılamaya yetmiyor. O nedenle toprağın bölünmemesi şart.

Her parselin yola sınırı olacak
Hayata geçirmeye çalıştığımız başka bir konu da dağınık yapıdaki tarım arazilerinin toplulaştırılması. Toplulaştırma dediğimiz şey şu: Örneğin bir yerde 10 dönüm, başka bir yerde 10 dönüm, iki kilometre ileride 5 dönüm araziniz var. Diyoruz ki toplamda ne kadar araziniz varsa size o kadara arazi verelim, buraları toplulaştırma alanı ilan edelim. Toprakları birleştirip aradaki o uyduruk sınırlar kaldırıyoruz. Tarla içi yollar yapıyoruz. Yani öteki parsele geçmek için başkasının tarlasının içinden geçmenize gerek kalmayacak. Böylece yaşanan ihtilaflar da ortadan kalkacak. .”

Reklam
Reklam

GAP’ta 2012’ye kadar araziler birleşecek
TARIM ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, “Türkiye’de 22 milyon tarım parseli, 3 milyon işletme var. 80 yılda parçalana parçalana bu hale gelmiş. Şimdiye kadar 562 bin hektar alanda toplulaştırma yaptık. Sadece GAP bölgesinde bu sene 1 milyon 178 bin hektar alanın toplulaştırılmasının ihalesini gerçekleştirdik. O bölgedeki toplulaştırma 2012’ye kadar bitecek.”