Tarım Sektörünün Hedefi Ve Sorunları

RİZE (AA) - SERHAT ÇAĞDAŞ - Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarım sektörünün hedefinin, 2023 yılında yaklaşık 50 milyon turisti ve 80 milyon Türkiye nüfusunu besleyerek, 40 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmek olduğunu söyledi.

"Müdahale alımı yapabilecek yapıya kavuşmalıyız" Türkiye'de tarım sektöründe ekonomik örgütlerin yeterli olmadığını dile getiren Bayraktar, şunları söyledi: "Örgütlenmeler büyük bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Bugüne kadar kurulan kooperatiflerimiz başarılı olamadı. Dolaysısıyla müdahale alımı yapabilecek, üretici ile sanayiciyi bir araya getirebilecek bir yapıya kavuşması lazım. Örgütler bir taraftan talebe uygun arzı sağlamalı bir taraftan da müdahale kurumu gibi bu ürünleri alıp soğuk hava depolarına atabilmeli ve talebe göre piyasaya çıkarabilmeli." Bayraktar, tarımda planlaması olan ülkelerde arz talep dengesizliği yaşanmamasının ve ürünün para etmesinin, tarımda örgütlenmenin gücüyle alakalı olduğunu vurgulayarak, "Ülke olarak tarımda örgütlenmeyi 40 sene önce halletmemiz gerekirdi" diye konuştu. Et ve süt için müdahale kurumu oluşturulması yönündeki taleplerinin Bakanlar Kurulu'ndan çıktığını belirten Bayraktar, "Bundan sonra Et Balık Kurumu, Et ve Süt Kurumu olarak, müdahale kurumu görevi yapacak. Ette ve sütte fiyatlar, hedef fiyatın altına düştüğünde bu kurum devreye girecek" dedi. Şemsi Bayraktar, Et ve Süt Kurumunun, müdahale kurumu olarak görev yapmasının çok önemli olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: "Süt hayvancılığında fiyat istikrarı yakalayamadık. Süt fiyatları düştüğü zaman hayvanlar kesime gidiyor. Süt hayvancılığı gelişmeyince, besi hayvancılığı da gelişmiyor. Eğer biz Türkiye'de besi hayvancılığını kurtarmak, halkımızın et ihtiyacını karşılamak ve ithalatçı olmamak istiyorsak, süt hayvancılığını ayakta tutmalıyız."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: