Tarım Sigortası'ndan yararlanacak riskli ürünler

ANKARA (İHA) - Tarım sigortası kapsamına, dolu ana sigortası teminatıyla birlikte yangın, heyelan, fırtına, hortum havuz tarafından teminat altına alınırken, açık alanda yetiştirilen meyveler için belirtilen teminatlara ilaveten isteğe bağlı don riski sigortası da yaptırılabilecek.

Ayrıca çiftçinin ürünün sigorta miktarının yarısını devlet bütçeden ödeyecek. Bakanlar Kurulu bugünkü resmi gazetede yayınlanan kararıyla "Tarım Sigortaları Havuzu Tarafından Kapsama Alınacak Riskler, Ürünler ve Bölgeler ile Prim Desteği Oranlarına İlişkin Karar"nı yayınladı.Buna göre tarım sigortasından çiftçilerin yararlanması için Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı olmaları gerekecek ve ilgili genel şartlar kapsamında sistemdeki arazi ve ürün bilgileri dikkate alınacak. Kararla bitkisel ürünler ve seralar için, dolu ana sigortası teminatı ile birlikte yangın, heyelan, fırtına, hortum ek teminatları paket halinde havuz tarafından teminat altına alınacak. Ayrıca, açık alanda yetiştirilen meyveler için belirtilen teminatlara ilave olarak isteğe bağlı don riski teminatı yaptırılabilecek. Çiftçi Kayıt Sistemi'ne entegre edilmiş ön soy kütüğü ve soy kütüğüne kayıtlı olan süt sığırları ile kapalı sistemde üretim yapan bio-güvenlik ve hijyen tedbirleri alınmış tesislerde yetiştirilen kümes hayvanları için ölüm riski teminatı Tarım Sigortası kapsamında havuz tarafından teminat edilecek. Denizlerde ve iç sularda yetiştirilen su ürünleri ise Çiftçi Kayıt Sistemine entegre edilmiş Su Ürünleri Kayıt Sistemine kayıtlı mevcut bilgiler dikkate alınarak, ölüm riski teminatı; su ürünleri sigortası genel şartları, teknik şartları, tarife ve talimatları kapsamında Tarım Sigortaları Havuzu tarafından karşılanacak.

Reklam
Reklam

Bakanlar Kurulu'nun söz konusu kararı kapsamında belirlenen riskler için 2007 yılında sigorta priminin yüzde 50'si oranında prim desteği Tarım Sigortaları Havuzuna bütçeden aktarılacak.

Öte yandan, haksız yere destekleme priminden yararlanıldığının tespit edilmesi halinde haksiz yere ödenen destekleme primi, ilgili kanun çerçevesinde haksız yere ödemeyi sağlayan, belge düzenleyen gerçek/tüzel kişilerden geri alınır. Ayrıca destekleme priminden haksız yerere yararlanan, sahte ve gerçek dışı belge düzenleyen üreticiler de öngörülen uygulamadan yararlandırılmayacak.