Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi nedir? Tarım ÜFE hesaplanırken hangi fiyatlar kullanılır?

Finans ve ekonomi alanlarında bazı ifadeler ve terimler yer alır. "Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi" de bu ifadelerden biridir. Tarımsal etkinliklere ilişkin olarak kullanılan bir ifadedir. Bu faaliyetlerdeki fiyat değişikliklerini ölçen bir endeks türüdür. Tarımsal olarak yapılan faaliyetlerde görülen fiyat değişikliklerini, ormancılık, balıkçılık bibi alanlar çerçevesinde ölçmek için kullanılır.

Üretici fiyat endeksi (ÜFE) belli bir referans dönemini kapsar. Bu dönem dâhilinde ülkelerin ekonomisinde üretilen ve yurt içinde satışı yapılan ürünler, üreticinin belirlediği fiyatları zamanla karşılaştırması ve fiyat değişikliklerini ölçmesi gerekir. Bu değişimler üretici fiyat endeksi ile ölçülür.

Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi nedir?

Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi, ülkede tarım etkinliklerinde yaşanan fiyat değişikliklerinin balıkçılık, avcılık, ormancılık gibi diğer üretici fiyat endeksi kapsamında olan alanlar çerçevesinde ölçmeye yarayan bir endekstir.

Reklam
Reklam

Tarım ÜFE hesaplanırken hangi fiyatlar kullanılır?

Ülkenin GSMH (Gayri Safi Millî Hasıla) dâhilinde olan iktisadi etkinlikleri balıkçılık, ormancılık, tarım ve hayvancılıktır. Bu faaliyet kolları ÜFE (Üretici Fiyat Endeksi) kapsamında yer alır. Hükûmetlerin finans politikalarını belirleyebilmesi, verimlilik ve üretim hesaplarını yapabilmesi, yatırım kararlarını verebilmesi, ekonomideki fiyat hareketliliğini ve enflasyon hareketlerinin izlenmesi amacı ile Üretici Fiyat Endeksi’ne başvurulur.

Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi, üretilen tarım ürününün piyasada satışının yapıldığı ürünlerde ilk el satış rakamlarında zamanla oluşan değişimleri yansıtır. Belirlenen ve TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) tarafından açıklanan oranlar baz alınarak hesap yapılır. Örnek olarak 2022 yılının Ekim ayı için ÜFE oranları, bir önceki ay baz alınarak %7,83 oranı ile hesaplanmıştır. Bu oranı aralık ayı için %96,74 ve bir önceki yılın aynı ayına göre ise %157,69 artış takip etmiştir. Bir yıl baz alındığında aylık ortalamanın artış oranı %122,93 olmuştur.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: