Tarımda israfın maliyeti 61 milyar dolar

ANKARA (İHA) - Türkiye'nin AB üyelik sürecinde önünde en büyük engel olarak gözüken tarım sektöründe israf ve verimsizlik her geçen gün büyüyor.

2004 yılında Türkiye'de tarımda israf ve verimsizliğin maliyeti 61 milyar dolara ulaştı. Ankara Ticaret Borsası'nın 'Tarımda İsraf Verimsizliğin Boyutları" adıyla hazırladığı raporunda, gıda sanayi bir kenara bırakıldığında dahi tarımda 45 milyar dolarlık bir israfın olduğu belirtildi. Tarımda böyle bir durum yaşanırken, 2004 yılı tarımsal destekleme bütçesinin yüzde 13'ünün iptal edildiğine dikkat çekilen raporda, gerekli önlemlerin alınmaması durumunda Türkiye'nin daha büyük miktarlarda tarım ürünü ithal etmek zorunda kalacağı kaydedildi.

Reklam
Reklam

Tarımdaki israfın nedenlerine de değinen raporda, üretimden tüketime kadar tarım ürünlerindeki kayıpların israfın en büyük nedeni olarak gösterildi. Raporda, arazi kullanımı ve sulama anlarındaki israf, hayvancılık sektöründeki verimsiz yapı, çok düşük düzeydeki işgücü veremliliği ve gıda sektöründeki atıl kapasiteden kaynaklanan kayıplar da israfın diğer nedenleri olarak sayıldı.

Raporda ayrıca bitkisel üretimde, uygun tohumluk kullanılmaması 8 milyar dolar, üretimden tüketime kadar yapılan israf, zirai mücadele yapılmaması sonucu 8 milyar dolar ve yetersiz gübre kullanımından da yılda 8 milyar dolarlık israf edildiği belirtilerek, bitkisel üretimde toplam kayıbın yılda 24 milyar dolara ulaştığı kaydedildi.

Hayvancılıkta meydana gelen ekonomik kayıpların da özellikle süt, et ve mera alanlarında ki kayıplardan meydana geldiği vurgulanan raporda, uygun bakım ve beslenme şartları yerine getirmediği için Türkiye'nin yılda sütten 2.3 milyar dolar, etten ise 2.7 milyar doları israf ettiğinin altı çizildi. Mevcut 12.3 milyon hektar meranın ıslah edilmesi halinde yaklaşık 6 milyar dolar ek gelir elde edileceğine dikkat çekilen raporda, Türkiye'nin hayvancılıkta yılda toplam 11 milyar dolarlık kaynağı kullanamadığı belirtildi.

Reklam
Reklam

Tarımda sulama alanlarındaki israfın 4 milyar, işgücü israfının ise 6 milyar dolar olduğunun altı çizilen raporda gıda sanayinde meydana gelen kayıpların 16 milyar doları bulduğu belirtildi. Raporda, gıda sektöründeki kayıpların işletmelerin yüksek oranda atıl kapasiteyle çalışmasından kaynaklandığına dikkat çekilerek, tarımsal işletmelerin tam kapasiteyle çalışması halinde iç piyasa tüketiminin iki katının, dış taleplerin de tamamının büyük ölçüde karşılanabileceği iddia edildi. Raporda, tarım sektörünün tam kapasiteyle çalışmamasının nedenleri ise hammadde yetersizliği, mali güçlükler, finansman yetersizliği, ülke içi ve dışı talep azlığı olarak sıralandı.