Tarımda istihdam yüzde 30'un altına indi

Avrupa Birliği'ne girişle birlikte tarımın ekonomideki ve istihdam üzerindeki ağırlığının azalması beklenirken, sektör istihdamındaki çözülme hızlandı.

Gelişmiş ülkelerde yüzde 2-3 seviyesine kadar inen tarımın payı Türkiye'de hala yüzde 30'lar düzeyinde bulunuyor. Türkiye'de de tarımını istihdam içindeki ağırlığının giderek azalması beklenirken, hızlı yaşanan çözülme ile birlikte işsiz sayısı da giderek artıyor.

Özellikle ücretsiz aile işçisi olarak çalışanlar şehre göç ettiklerinde işsiz kalıyor. Kadınlar da ise durum daha da sıkıntılı görünüyor. Köylerde ücretsiz aile işçisi olarak çalışan kadınlar şehre geldiklerinde yapacak işleri olmadığı için iş aramaktan da vazgeçiyor.

Reklam
Reklam

Türkiye'de hala çalışanların yaklaşık üçte birini bünyesinde tutan tarımda istihdamın hızlı çözülmesi diğer sektörlerde iş yaratılmasına karşılık işsiz sayısını da artırdı.

Nitekim geçen yılın üçüncü çeyreğinde tarımda çalışanların sayısı 8 milyon 222 bin kişi düzeyindeyken, bu yılın Eylül ayı itibariyle bu rakam 6 milyon 661 bin kişiye geriledi. Yani bir yılda tarımda çalışan sayısındaki azalış 1 milyon 561 bin kişiyi buldu.

Buna karşılık tarım dışı sektörlerin istihdamı 14 milyon 652 bin kişiden 15 milyon 905 bin kişiye çıktı. Burada sağlanan 1 milyon 253 bin kişilik istihdam artışına karşılık toplam çalışan sayısındaki azalış önlenemedi.

2004 yılı 3. çeyreğinde 22 milyon 874 bin olan istihdam rakamı, bu yılın Eylül ayı sonunda 22 milyon 566 bin kişiye geriledi. Bir yıllık dönemde istihdam edilen kişi sayısı 308 bin azalmış oldu.

Bu dönemde tarımın toplam istihdam içindeki payı yüzde 35.9'lardan yüzde 29.5'e kadar indi.