Tarımın Yükünü Kadınlar Daha Çok Taşıyor

Tarım İl Müdürlüğü istatistiklerine göre, sanayi ve teknolojide yaşanan gelişmelere karşın, tarımın yükünü kadınlar daha...

Tarım İl Müdürlüğü istatistiklerine göre, sanayi ve teknolojide yaşanan gelişmelere karşın, tarımın yükünü kadınlar daha çok taşıyor.

Türkiye’de kadınların iş gücüne katılma payları kırsal kesim ile şehirler arasında büyük farklılık gösterirken, kırsalda çalışan kadın oranının erkeklerden daha fazla olduğu, kırsal kesimde kadının çalıştığı iş kollarının neredeyse bütünüyle tarımsal faaliyetlere yönelik olduğu görülüyor. Buna göre kadınlar kırsal kesimin yükünü erkeklerden daha fazla omuzluyor.

Tarım İl Müdürlüğü istatistiklerinden alınan bilgilere göre, kırsal alanda istihdam edilen erkeklerin yüzde 66.7'si, kadınların ise yüzde 94.2'si tarımda yer alıyor. GAP projesinin hayata geçilmesiyle birlikte tarımda ve kırsalda çalışan kadın sayısında artış görülürken, tarımdaki kadın gücü, büyük oranda 'aile yardımcısı' sıfatıyla ücretsiz çalışmaktadır. Bu tarz çalışmanın karşılığı, kadının tüm ailesinin ekonomik gücünü arttırmaya, bedeni emeğiyle katılmasından dolayı kadınların faaliyetleri çalışma istatistiklerine yansımamaktadır. Yine alınan verilere göre, erkek nüfusunun genellikle iş sebebiyle kırsaldan kente göç etmesi kadınların tarımda çalışma oranlarının artmasına sebep oluyor.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: