Tarımsal Arazileri Amaç Dışı Kullanılmayacak

Kastamonu İdare Mahkemesi, Çankırı Ziraat Odası Başkanlığı’nın başvurusu üzerine Germece köyü sınırları içerisinde bulunan 105...

Kastamonu İdare Mahkemesi, Çankırı Ziraat Odası Başkanlığı’nın başvurusu üzerine Germece köyü sınırları içerisinde bulunan 105 dekarlık tarım arazisinin tarım dışı amaçla kullanımına ilişkin kararı iptal etti.

Çankırı’da bir işletmeci tarafından merkeze bağlı Germece köyü sınırları içerisindeki 105 dekarlık araziye tuz fabrikası kurulması yönünde girişimde bulunuldu.

Araziye fabrika kurulması için Çankırı Valiliği ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından firmaya izin verildi. Bunun üzerine Çankırı Ziraat Odası Başkanlığı ve Germece köy tüzel kişiliği yürütmenin durulması için Kastamonu İdare Mahkemesine başvurdu.

Reklam
Reklam

Gerekli incelemelerin ardından kararı açıklayan Kastamonu İdare Mahkemesi’nin kararında “5403 sayılı toprak Koruma ve Arazi kullanım 13. maddesi uyarınca, sulu ve mutlak tarım arazilerinin ancak alternatif alan bulunamaması durumunda tarımsal üretim amacı dışında kullanılabileceği kuralı ve tarım arazisinin tuz üretim, yükleme ve depolama tesisi olarak kullanımının çevre arazilere vereceği zarar dikkate alındığında dava konusu tarım arazisinin tuz üretim, yükleme ve depolama tesisi yapılmak üzere tarım dışı amaçlı kullanılmasının uygun olduğuna ilişkin alınan dava konusu işlemlerde kamu yararı bulunmamaktadır. Bu nedenle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir'' ifadelerine yer verildi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Çankırı Ziraat Odası Başkanı Nejat Gamzeli, Kastamonu İdare Mahkemesi'nin 2012/972 numaralı kararıyla, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Germece köyü sınırları içerisinde bulunan 105 dekarlık tarım arazisinin tuz fabrikası olarak kullanılması kararını yürütmeyi durdurduğunu açıkladı.

Reklam
Reklam

Kararla birlikte tarım arazilerinin sanayiye yem olmaktan kurtulduğunu dile getiren Gamzeli, ''Bu kararla, Germece köyü sınırları içerisinde bulunan sulu mutlak tarım arazisi ve çevresinde bulunan binlerce dönüm aynı vasıftaki arazi, amacı dışında kullanılmaktan, tuza maruz kalmaktan ve sanayiye yem olmaktan korunmuştur. Şu gerçeğin altını bir kez daha çizmek gerekir ki, en değerli varlığımız topraklarımızı, hem bugünümüz hem de yarınlarımız için mutlaka korumamız gerekiyor. Çünkü kaybedilen toprağı yerine koyma imkânımız ne yazık ki yoktur. Bundan dolayı, Tarım dışı amaçlı arazi kullanımı kararı alan sivil toplum örgütleri ve kamu kuruluşlarının üst düzey yetkililerinin topraklarımızla ilgili olarak karar alırken, bu bilinçle hareket etmelerini bekliyor ve çiftçiler olarak bunu talep ediyoruz'' Dedi.

Bu kararın tarımsal araziler için çok önemli olduğunu belirten Gamzeli, ''Mahkemenin aldığı bu karar, hem Çankırı hem de Türkiye'deki tarımsal araziler için emsal teşkil edecek. Bu nedenle tarımsal arazilerin korunması açısından çok olumlu ve doğru bir karar olarak görüyorum'' diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: