Tarımsal desteklemeye yeni düzen

ANKARA (İHA) - Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşarı Haşim Öğüt, gelecek yıl tarımsal destekleme stratejilerinde köklü bir değişiklik yapılacağını Doğrudan Gelir Desteği'nin toplam destekler içindeki payının yüzde 80'den 45'e indirileceğini belirterek, "Bundan sonra fark ödemesi uygulamasına geçilecek" dedi.
TEMA Vakfı ev sahipliğinde ve TÜBİTAK, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Ziraat Mühendisleri Odası'nın destekleriyle düzenlenen "Avrupa Birliği'ne Hazırlık ve Müzakere Dönemi ile Üyelik Koşullarında Türkiye Tarımı" sempozyumunun "Tarımsal Destekleme Politikaları" konulu oturumuna katılan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşarı Haşim Öğüt, yeni dönemde uygulanacak tarımsal destekleme politikalarının da yer aldığı Tarım Strateji Belgesi'nin 2006 yılından itibaren tam anlamıyla hayata geçirileceğini söyledi.

Reklam
Reklam

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı eski Müsteşarları'ndan Prof. Dr. Erkan Benli'nin yönettiği oturumun açılış konuşmasını yapan Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Şahinöz, Doğrudan Gelir Desteği ve prim sistemi gibi geleneksel destekleme politikalarının, globalleşen dünya piyasaları, Dünya Ticaret Örgütü kararları ve Ortak Tarım Politikaları baskısı altında olan Türk tarımının sorunlarını çözmediğini, daha da büyüterek çözümsüz hale getirdiğini söyledi. Genel ve sürekli devlet desteğinin tarım sektörünü duyarsızlığa sevk ettiğini ifade eden Şahinöz, bunun yerine desteklemelerde fark ödeme sistemi gibi daha dinamik ve seçici politikalara geçilmesi gerektiğini söyledi. Bu sisteme geçilebilmesi için çiftçi kayıt sisteminin tamamlanması, çiftçi örgütlenmesinin temin edilmesi ve ürün borsalarının yaygınlaşması gibi pek çok yapılanmanın gerçekleştirilmesi gerekliliğine de değinen Şahinöz, Doğrudan Gelir Desteği gibi politikaların ise sosyal bir yan mekanizma olarak daha küçük bir ölçekte uygulanmasının devam edebileceğini sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

Oturumun tartışma masası bölümünde düşüncelerini ifade eden Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşarı Haşim Öğüt ise, yıllarca geleneksel destekleme yöntemleriyle piyasa fiyatlarının çok üstünde fiyatlarla desteklenen tarım sektörünün ürettiği yüksek maliyetli hammadde yüzünden, tarımsal hammadde kullanan pek çok sektörün de gelişemediğini ve olumsuzluğun kademeli olarak tüm sektöre yayıldığını söyledi. Öğüt, Geleneksel destekleme yöntemlerinin yarattığı olumsuz sonuçlar göz önüne alınarak, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Yüksek Planlama Kurulu tarafından onaylanarak yürürlüğe konan, "Tarım Stratejisi Belgesi"nin 2005 yılında bir geçiş dönemi yaşadıktan sonra 2006 yılından itibaren tam anlamıyla hayata geçeceğini ifade etti.

Tarım Strateji Belgesi'nin Türk tarımının stratejik hedeflerini ve bu hedeflere ulaşmak için uyulması gereken ilkeleri içerdiğini belirten Öğüt, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşarı Haşim Öğüt, 2006-2010 yıllarını kapsayacak Tarım Strateji Belgesi kapsamında Doğrudan Gelir Desteği ödemelerinin toplam destekleme bütçesindeki payının yüzde 70-80'lerden yüzde 45 seviyesine çekileceğini, bunun yanında Türkiye de ilk kez uygulanacak pek çok destekleme yönteminin de hayata geçeceğini söyledi. Öğüt, fark ödeme uygulamasına geçileceğini, rekabet gücümüzün nispeten zayıf olduğu hayvancılıkta üretimi arttırmaya yönelik desteklere önem verileceğini, işletme alt ve üst yapılarının iyileştirilmesine yönelik kırsal kalkınma desteklerinin devreye sokulacağını, telafi edici ödemelerin uygulanacağını, risk yönetimini sağlamak amacıyla tarımsal ürün sigorta primlerinde destekleme uygulanacağını, üniversiteler ve üretici birlikleri arasında işbirliği ile gerçekleştirilecek projelere Ar-Ge desteklerinin uygulanacağını ve ilk kez ihracat destekleme sistemine de bu strateji planı kapsamında geçileceğine dikkat çekti. Yeni desteklemelerin bütçedeki dağılımı hakkında da bilgi veren Öğüt, şu anda GSMH'nin yüzde 0.7'si civarında olan tarımsal desteklemelerin strateji belgesinde "GSMH'nin yüzde 1'inden az olmamak kaydıyla" ibaresiyle yer aldığına dikkat çekti. Müsteşar Öğüt, bu strateji belgesinin uygulanmasını güvence altına almak üzere Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ve şu anda meclis komisyonlarında görüşülen Tarım Çerçeve Kanunu'nun tarımsal desteklemelerle ilgili bölümünde yine bu strateji belgesindeki hükümlere aynen yer verildiğini sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam